Figueres va commemorar ahir el centenari del naixement del polític i pedagog Josep Pallach i Carolà (Figueres, 10 de febrer de 1920 - Barcelona, 11 de gener de 1977) amb un acte a l'Auditori dels Caputxins emmarcat en l'Any Pallach. L'homenatge va recordar la trajectòria del figuerenc amb les intervencions de l'escriptor Antoni Puigverd i el periodista Joan Tapia sobre el llegat polític i pedagògic de Pallach. Va ser conduït per la periodista Anna Teixidor.

L'Any Pallach, organitzat per la fundació que porta el seu nom, pretén recordar la tasca del pedagog i polític tant en la seva etapa d'exili a França com en el seu retorn a Catalunya. De ben jove ja es va integrar al Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM) i acabada la guerra va començar el periple de l'exili.

Va tornar definitivament a Catalunya el 1969, després de trenta anys d'exili. És considerat el màxim exponent del socialisme reformista i catalanista i un dels ideòlegs de la unificació dels moviments socialdemòcrates. Va morir d'un infart dos dies després de ser escollit secretari general del Partit Socialista-Reagrupament.