El Parc Natural de Cap de Creus ha informat que el darrer cens d'aus aquàtiques ha permès constatar que el temporal Gloria no ha afectat sensiblement la cria del corb marí emplomallat i s'ha registrat la segona xifra més alta de la història d'aquesta espècie al parc, amb 40 exemplars. La primera era de 43. En total, el cens ha comptabilitzat 1.296 ocells aquàtics, 966 menys que el 2019. El gavià argentat és l'au més nombrosa, mentre que la que té un descens més fort és la baldriga balear.

Malgrat que el temporal ha tingut poca afectació sobre el corb marí, des del Departament de Territori i Sostenibilitat han informat que algunes parelles s'han vist forçades a canviar de niu i n'han abandonat alguns de zones més baixes. Per exemple, les aus han abandonat el primer niu que va ocupar l'espècie al parc que s'ha estat utilitzant durant dècades. En canvi, ha criat en llocs on des del 2017 no ho feia, com la punta de la Figuera. El corb marí emplomallat és un ocell que a Catalunya només cria als litorals rocallosos de l'Empordà i la Selva.

El cens aquàtic constata un descens d'aus aquàtiques. Segons les dades, l'espècie amb més nombre d'individus és el gavià argentat ( Larus michahellis), amb 858. És la xifra més baixa des de fa tres anys. Durant alguns anys va ser superior als 2.300 i el 2017, en canvi, va ser de 834.

La baldriga, a la baixa

La segona espècie més abundant és la baldriga mediterrània ( Puffinus yelkouan), amb un total de 176 exemplars, 272 menys que l'any passat.

Pel que fa a la baldriga balear ( Puffinus mauretanicus), el nombre observat ha estat un dels més baixos de la història, amb nou exemplars, enfront dels 70 del 2019, i confirma la tònica negativa de l'espècie amenaçada a Catalunya.

S'han identificat altres aus, com el cabussó emplomallat, el martinet blanc, la becada, la polla d'aigua, el rossinyol bord, el repicatalons, el cueretes i el blauet. Tot i que no són aus aquàtiques s'han observat rapinyaires com el duc, l'àguila cuabarrada, el xoriguer, el falcó pelegrí o una au escassa a Catalunya com el pela-roques.