Figueres ha viscut aquest dijous un pregó de les Fires de la Santa Creu atípic i emotiu. D'una banda perquè les festes estan suspeses per la crisi del coronavirus i d'una altra perquè el pregó té caràcter simbòlic i s'ha fet virtualment. L'Ajuntament ha cedit la responsabilitat al personal sanitari de la Fundació Salut Empordà, que gestiona l'Hospital de Figueres, el centre sociosanitari Bernat Jaume i l'ABS de l'Escala. "Són els veritables herois i heroïnes", ha dit l'alcaldessa Agnès Lladó, abans de donar pas als protagonistes del pregó. Els professionals han elogiat i agraït les mostres de suport i el compromís dels ciutadans durant els més de 40 dies de confinament i de lluita contra la pandèmia.

El pregó s'ha emès a través de les xarxes socials de l'Ajuntament i ha homenatjat l'esforç dels que treballen "a primera línia de foc", però també de tota la ciutadania. Amb caràcter coral, diversos professionals s'han anat succeint un darrera l'altra i en diverses dependències i tasques assistencials de l'hospital per acabar amb un "gran aplaudiment" dedicat a tota la societat. "La pandèmia del coronavirus ens ha posat a prova a tots: professionals, usuaris i familiars", assegurava un dels professionals.

"Davant la confiança que ens heu fet des de sempre, nosaltres hem respost aguantant la duresa d'aquest combat extrem. I la comunitat n'està sortint guanyadora. Vosaltres ens heu enviat regals, menjar, ens heu escrit cartes i aplaudit cada vespre. Us volem dir gràcies i us retornem el millor dels aplaudiments, que anirà des del campanar de Sant Pere, fins al Canigó", concloïa el pregó, que ha finalitzat amb prop d'un centenar dels 900 professionals de la FSE aplaudint a l'entrada principal de l'Hospital.

El pregó també ha posat de manifest els valors de la Fundació, amb "professionals implicats i motivats per la vocacio de servei" i "un únic propòsit: garantir la salut". I ha fet un retrat de com ha sigut la feina dels sanitaris durant la crisi de la Covid-19 i els efectes que ha tingut en ells: "Hem estat aquí de dia i de nit, cuidant als que pateixen i curant sempre quan es pot. Hem plorat immpotents davant la mort, el dolor i la solitud".

L'Ajuntament buscarà noves dates

Per la seva banda, l'alcaldessa Agnès Lladó, ha agraït el "compromís social" dels figuerencs i ha avançat que "si la situació ho permet" es trobaran noves dates per celebrar les fires. L'Ajuntament ha organitzat "de forma simbòlica" dos actes que marquen l'inici i el final d'unes Fires i Festes de la Santa Creu confinades i virtuals: el pregó i una simulació del castell de focs que es podrà seguir virtualment el diumenge 3 de maig a les 20.15 hores a través dels canals oficials de l'Ajuntament.