L'entitat ecologista IAEDEN-Salvem l'Empordà i el Centre Excursionista Empordanès (CEE) han denunciat públicament el tancament de camins rurals que porten a la muntanya de Requesens. Es tracta de vials que connecten el paratge amb els municipis de Cantallops, Sant Climent Sescebes i Espolla, a la falda de l'Albera. Alerten que el tancament s'ha produït «amb l'excusa de la covid-19» però que, un cop acabat l'estat d'alarma, l'accés segueix restringit en diversos punts i reclamen als propietaris de la muntanya que es retirin els obstacles.

El tancament s'ha produït amb cadenats a les zones on hi ha tanques per impedir el pas del bestiar, però també amb la tala d'arbres «de forma impune» per dificultar el pas de vehicles. Els ecologistes alerten que aquesta acció representa una dificultat per als serveis d'emergència «en cas d'incendi o accident».

Des de les dues associacions, a més, expliquen que una altra «excusa» difosa «de manera informal» és la d'«evitar el narcotràfic», una informació que no ha estat confirmada pels Mossos d'Esquadra. Fonts policials asseguren que s'han fet controls a la zona orientats a fer complir les mesures del confinament, però no han confirmat tenir constància de l'ús d'aquests camins per comprar droga.

Paratge «emblemàtic»

Per la seva banda, els ecologistes recorden que Requesens és una muntanya «emblemàtica» per a l'Alt Empordà, però especialment per als municipis de Cantallops, la Jonquera, Sant Climent, Espolla i Mollet de Peralada, en formar part del «paisatge sentimental» per als residents d'aquesta zona. S'hi celebren processons «de gran interès antropològic, social i cultural». A més, posen de manifest que Requesens és un element protegit com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) i és un dels «referents indiscutibles» de l'excursionisme català i empordanès.

Des del Paratge Natural de l'Albera ja tenien coneixement del tancament d'aquests camins i el seu director, Bartomeu Borrès, assegura que la mesura la va prendre la propietat i que només restringeix el trànsit motoritzat davant el «neguit» dels propietaris perquè els vials eren «sovintejats» per al narcotràfic, assegura.

Des del Paratge Natural subratllen que l'accés a peu o amb bicicleta està permès i preveuen que la propietat comenci a aixecar aviat els obstacles i s'obri el castell als visitants. Aquest mitjà ha intentat contactar amb la propietat però no ha obtingut resposta.

Per tot plegat, Salvem l'Empordà i el CEE demanen als ajuntaments de la Jonquera, Espolla, Sant Climent Sescebes i Cantallops, així com al Consell Comarcal de l' Alt Empordà i al Paratge Natural de l'Albera, que «treballin» per la seva reobertura. Així mateix, demanen als propietaris de la muntanya que retirin els obstacles dels camins.