Roses ha renovat la senyalització de les seves tres rutes megalítiques amb la instal·lació de codis QR que faciliten la visita i aporten major informació sobre el patrimoni. A través d'ells, els senderitstes poden accedir amb el mòbil a informació específica de cadascun dels monuments i punts d'interès que puguin anar trobant.

Les tres rutes megalítiques es troben dins el Parc Natural del Cap de Creus.

Dues d'aquestes rutes són itineraris megalítics de la pedra seca. Es tracta de circuits circulars d'uns 4 quilòmetres cadascun que permeten conèixer espais funeraris prehistòrics. El més important és el dolmen de la Creu d'en Cobertella, el més gran de Catalunya, construït amb set immensos blocs de pedra col·locats verticalment i una llosa de coberta amb un pes de més de 18 tones

En ambdues rutes es poden observar diferents vestigis culturals de les comunitats pageses que es van establir a l'època neolítica. A més,també destaca la presència de construccions de pedra seca, un patrimoni generat a partir de la feina agrícola de l'entorn.

La tercera de les rutes és l'Itinerari megalític i de paisatge. Amb un recorregut més llarg, de 10 quilòmetres, aquesta ruta realitza una volta completa per la vall de Montjoi.