Palau de Santa Eulàlia, el segon municipi més petit de l'Alt Empordà, tornarà a tenir escola rural, després que tanqués a la dècada dels anys 70. El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ho ha anunciat avui durant la visita que ha dut a terme al municipi amb l'alcalde, Xavier Camps. El conseller ha explicat que per obrir una nova escola calen tres requisits: un mínim d'alumnes -entre 13 i 15-, que l'alumnat estigui sostingut en el temps i que disposi d'un espai adequat: "Palau de Santa Eulàlia compleix tots els requisits per tornar a obrir l'escola. I com que compleix tots els requisits, la tornem a obrir".

Palau de Santa Eulàlia va fer la petició juntament amb nou municipis gironins, entre els quals hi ha Pontós, que també demanaven la reobertura dels seus centres. En els últims mesos s'han produït diverses reunions amb el Departament per encarar la qüestió, que finalment en el cas de Palau de Santa Eulàlia ha donat els seus fruits.

Bargalló ha destacat que les famílies poden confiar en el projecte de la nova escola: "L'avantatge de l'obertura d'una escola és que si es crea des de zero la inspecció educativa treballa per seleccionar el professorat adequat per una escola petita, que vol treballar en un context territorial concret i que aposta per fer un projecte educatiu lligat al territori i al futur. Hem de garantir no només la infraestructura, sinó també una comunitat futura educativa convençuda".

Per la seva banda, el conseller ha expressat la importància d'obrir escoles, especialment en pobles rurals. "Ens hem de plantejar tornar a obrir escoles. Tenim la certesa que els grups petits tenen més virtuts que els grups grans", ha assegurat.

"Hi ha motius de tot tipus -pedagògics, de país, de territori i de societat- per dir que les escoles petites tenen molt de futur. És per això que ens hem de plantejar tornar a obrir escoles. Tenim la certesa que els grups petits tenen més virtuts que els grups grans".

Nova construcció de l'Escola Fanals d'Aro

Per altra banda,Bargalló s'ha desplaçat a l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro on l'ha rebut l'alcalde del municipi, Maurici Jiménez per signar el conveni de col·laboració entre les dues administracions per a la nova construcció de l'Escola Fanals d'Aro.

El titular d'Educació ha avançat que s'han iniciat els processos per construir l'escola, que es durà a terme a través "d'un procés participatiu que serà ràpid, per veure quin tipus d'escola es vol i així poder tirar endavant el projecte". Bargalló també ha agraït a l'Ajuntament la seva corresponsabilitat. En acabar, conseller i alcalde han mantingut una trobada amb l'equip directiu del centre i han visitat els terrenys on s'ubicarà l'escola.