L'Ajuntament de Figueres, davant la falta de solucions pels talls de llum al Culubret, ha decidit garantir el subministrament almenys a les persones malaltes amb necessitat per subministrar els seus tractaments. S'ha creat una partida de 60.000 euros al pressupost del 2021. L'alcaldessa, Angès Lladó, considera «injusta» i «indignant» la situació que viuen els veïns. Insisteixen en la petició a Interior perquè destinin una patrulla de Mossos fixa al Culubret.

Els talls de llum a la zona oest de Figueres són gairebé cada dia. Són d'una hora, de dues o de tres fins i tot. En un més superen la desena i la situació fa anys que dura. Es fan controls periòdics per detectar fraus. Però no se soluciona.

El regidor de Junts, Miquel Fernández, va fer un prec al ple de dilluns: «Espero que tinguin la mateixa força i energia per solucionar el problema dels talls de llum al Culubret» que s'ha tingut amb el CEIP Carme Guasch, 16 anys en barracons. Perquè les famílies «no hagin de patir perquè no es poden fer el menjar, que no hagin de patir perquè no es poden dutxar, que no hagin de patir perquè no poden estudiar, llegir o qualsevol altra cosa», va dir el regidor.

«És inadmissible que passi això al segle XXI», deia Fernández.

«Intolerable» i «inadmissible»

L'alcaldessa va recollir el prec i va manifestar que «evidentment és inadmissible que al segle XXI tinguem veïns de la nostra ciutat que es queden una, i tres quatre o cinc hores sense llum cada dia, és inadmissible, és intolerable».

El Govern hi treballa diàriament. Lladó assegura que és ella mateixa qui obre moltes vegades la incidència en el canal dels ajuntaments amb Endesa.

Han trucat moltes portes. Han parlat amb la direcció d'Endesa, amb el Departament d'Indústria de la Generalitat, amb el Ministeri d'Indústria i la setmana passada amb el conseller d'Interior, asseguren. En els darrers anys s'ha traslladat la problemàtica a diferents consellers d'Interior, assegura el regidor de Seguretat, Pere Casellas.

L'alcaldessa considera que «la situació és injusta, indignant que pugui passar això i que a més les altres institucions, conselleria d'Indústria i Ministeri d'Interior, s'hi girin d'esquenes i ens deixin completament sols».

Per això, resoldran la problemàtica a les persones més vulnerables a qui els talls de llum afecten el subministrament de tractaments mèdics. El pressupost inclourà la inversió per abordar una mesura que els garanteixi el subministrament. Inicialment hi haurà 60.000 euros.

El regidor Pere Casellas va insistir al ple en la conveniència de tenir dues patrulles, una de Mossos i una de Guàrdia Urbana al Culubret de forma permanent. És una petició que s'ha fet a Interior i que fins ara no han resolt. Manifesta que no poden actuar només amb una patrulla d'agents locals i insisteix a Interior que atengui la petició.