Unió de Pagesos ha presentat al·legacions al parc solar agrivoltaic de 17 MWp (33,6ha) que es projecta a l´Escala. El sindicat demana un canvi d´ubicació perquè afecta un parcel·la d´alt valor agrari.

Unió de Pagesos especifica que es tracta d´una parcel·la de regadiu amb cultius herbacis (blat de moro i alfals) i, segons la preclassificació establerta pel Departament d´Agricultura seria una «zona potencialment no apta de regadiu». Es considera que el parc agrivoltaic compromet completament la producció agrícola de la parcel·la ja que les línies de panells fan inviable una producció rendible d´un cultiu herbaci.

El sindicat demana que el parc s´ubiqui aprofitant espais ja alterats per l´activitat humana, i «minimitzar així l´ocupació innecessària del territori, d´acord amb la Llei 16/2017, de l´1 d´agost, de canvi climàtic, o bé en les teulades de les edificacions existents, en zones urbanitzades o en terrenys de poc valor natural i faunístic».

Unió de Pagesos manifesta que el projecte no incorpora una anàlisi completa equivalent que avaluï les seves afectacions sobre l´espai agrari. Al·leguen que tampoc compleix l´obligatorietat d´incloure, en el projecte, alternatives d´ubicacions que no afectin terrenys agrícoles, ja que les altres alternatives presentades també afecten parcel·les de cultiu del mateix valor agrari.

Des d´Unió de Pagesos consideren que cal potenciar l´ús d´energies alternatives, però creuen que requereix una planificació responsable i que s´eviti la concentració d´infraestructures en un espai limitat. El sindicat aposta per instal·lacions de petita dimensió desenvolupades amb la implicació de la gent del territori, prioritzant la instal·lació de plaques solars a les teulades de les edificacions i zones urbanitzades i sense ocupar espais d´alt valor agrari.

L´aprovació d´un decret per impulsar les energies alternatives l´any passat ha comportat l´aparició de nombrosos projectes d´horts solars o parcs eòlics a l´Alt Empordà. Ajuntaments i entitats estan en alerta i demanen que es planifiqui on es poden situar.