L'Ajuntament de Figueres va aprovar ahir els plans de gestió de l'empresa mixta Ecoserveis, que s'encarrega de l'enllumenat públic, la neteja viària, les escombraries i la deixalleria, per un import de 4,5 milions d'euros. L'acord, que preveu allargar la concessió del servei fins al 2 d'octubre d'aquest 2021, va comptar amb el suport de l'equip de govern (ERC, PSC, Guanyem Figueres i Canviem Figueres) i l'abstenció de Junts per Figueres i Cs. L'alcaldessa, Agnès Lladó, va afirmar que espera que siguin «els últims» i que ben aviat la ciutat pugui renovar el servei, a través d'una nova concessió.

I és que el contracte està prorrogat des del 2016 i després que fa dos anys el Tribunal Català de Recursos Contractuals declarés nul·la la licitació que s'havia posat en marxa. El document preveu el lloguer de diversa maquinària de neteja viària i de recollida de residus, que ha quedat obsoleta i no s'ha substituït.

«Esperem que siguin els últims i crec que això seria la millor notícia que podria tenir la ciutat aquest 2021, juntament amb un respir de la pandèmia», va dir Lladó. L'alcaldessa va avançar que els portaveus dels dos grups de l'oposició ja tenen hora per abordar el nou concurs que s'està preparant per poder tancar, finalment, el capítol de pròrrogues que fa cinc anys que dura.

El portaveu de Cs, Héctor Amelló, va defensar l'abstenció del seu grup a la votació per responsabilitat: «Algú ha de fer el servei però creiem que no es compleixen els estàndards necessaris».

Per la seva banda, el de Junts per Figueres, Jordi Masquef, va dir que espera que la nova pròrroga fins a l'octubre del 2021 doni «marge suficient» per endegar el nou contracte. «Algú ha de prestar el servei i és un mal menor que el continuïn prestant ells», va afegir.

Lladó els va agrair la «corresponsabilitat». «El servei no és el que es mereix la ciutat ni pel que paguem els ciutadans», va dir. Per això, va afegir que «és urgent i necessari que puguem tenir un servei excel·lent i que, a més, no ens generi despeses innecessàries». Els plans de gestió per a aquest 2021 pugen a més de 4,5 milions d'euros. D'aquests, 2,07 estan previstos per a la neteja viària; 1,8 per a la recollida d'escombraries; 187.165 per al servei de deixalleria municipal i 433.078 per a l'enllumenat -que es preveu municipalitzar.