Entitats, empreses i col·lectius de Castelló d'Empúries han elaborat un manifest conjunt per mostrar el rebuig al projecte de restauració del paratge de la Rubina d'Empuriabrava que té previst tirar endavant l'Estat tancant l'accés.

Els signants estan d'acord en el benefici de la restauració de l'entorn però es queixen que el projecte limita l'activitat social comunitària i econòmica de la zona.

Denuncien que tal com està plantejat es privatitza la platja i que els únics beneficiats seran els càmpings. Demanen que s'aturi el projecte i s'iniciï un procés participatiu.

«No podem tolerar que les restriccions d'accessos i les limitacions d'aparcament afectin excessivament els actuals usos que s'hi realitzen, i que perjudiquin greument els usuaris de la platja, les activitats que fins ara hi hem pogut desenvolupar i l'interès turístic del municipi», manifesten.

A exposició pública

El 24 de novembre del 2020, l'estat va publicar al BOE l'anunci d'exposició pública del «Proyecto actualizado de restauración de las marismas litorales y del sistema dunar de la Rovina, TM Castelló d'Empúries (Girona) y su correspondiente Estudio de Impacto Ambiental».

El projecte contempla actuacions de restauració ambiental que consideren molt beneficioses per als sistemes naturals de la Rubina, inclosos dins del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, «però alhora comporta greus limitacions dels accessos que afecten negativament l'ús social de la platja», alerten els col·lectius.

En concret, contempla el tancament del camí actual i la creació d'un camí de servei, només accessible als vehicles autoritzats (socorrisme, serveis públics, manteniment...). També preveu aparcaments alternatius. Hi hauria dues bosses d'aparcament amb capacitat per a 200 vehicles.

La restauració contempla la retirada dels abocaments de runa existents en diferents indrets; la retirada dels abocaments a l'Illa Gran i la recuperació de les llacunes salobres; i la creació d'un sender o itinerari des de l'interior de l'Illa Gran fins a la platja. També es preveu un observatori.

Posen de manifest que no s'han tingut en compte les activitats que s'hi desenvolupen.

Demanen que s'aturi el projecte i s'iniciï un procés participatiu. A més, critiquen la poca transparència amb aquest projecte per part de l'Ajuntament.