L'entitat Iaeden alerta que les renovables se segueixen «imposant» al territori sense cap de tipus de planificació i de forma «caòtica». Consideren que només responen als desitjos de les grans energètiques. Les empreses han fragmentat els projectes per poder tramitar-los amb una normativa més laxa, adverteixen. I, a més, el sistema d'informació del govern és de poca transparència.

Iaeden demana la derogació del decret per impulsar les energies alternatives del 2019, la instauració d'una moratòria a tots els projectes aprovats i una planificació energètica del país prioritzant primer l'autoconsum, les petites instal·lacions a terrats i sòls artificialitzats, i en segon lloc promovent els parcs solars i eòlics necessaris per cobrir la demanda.

Ara com ara hi ha sis propostes de parcs eòlics concentrats a la Jonquera, Cantallops, Agullana, Capmany, Darnius i Biure. Dels sis, quatre pertanyen a Endesa (Enel Green Power), dos a Aewindcat i un a Pan. SL, una empresa creada fa deu mesos, filial de l'empresa extremenya Alter Enersun S.A.

De tots els parcs eòlics, el Galatea, a la Jonquera, ha estat aprovada la idoneïtat de l'emplaçament i la resta encara estan en tràmit.

Des d'Iaeden adverteixen que per presentar els projectes s'ha portat a terme una pràctica il·legal reconeguda per la Unió Europea.

Projectes fragmentats

Es tracta de dividir un projecte que té un fort impacte ambiental o que requereix determinada tramitació que es vol salvar. El projecte es fragmenta en parts que són individualment menys impactants i això permet una tramitació amb una legislació més laxa.

En aquest sentit, diu l'entitat, «tant els projectes Galatea, Cronos i Terrades (entre la Jonquera i Capmany) serien en realitat un macroprojecte de 19 molins de 200 m d'altura amb un total de 99MW de capacitat productiva».

El Decret Llei 16/2019 permet només el tràmit de projectes de fins a 50MW i que en cas de ser superior s'ha de tramitar el Ministeri de Transició Ecològica, amb uns tràmits burocràtics més lents i més exigents.

L'entitat es queixa també de canvis en la tramitació dels parcs fotovoltaics que resten transparència.

I respecte al parc marí, al marge dels desaventatges, consideren que hauria de suposar descartar els terra endins.