12 de març de 2021
12.03.2021
Diari de Girona

Iaeden adverteix que hi ha sis projectes de parcs eòlics en sis pobles de l'Alt Empordà

L'entitat demana planificació perquè s'està tramitant de forma «caòtica» i imposant-los al territori

11.03.2021 | 23:17
Iaeden adverteix que hi ha sis projectes de parcs eòlics en sis pobles de l'Alt Empordà

L'entitat Iaeden alerta que les renovables se segueixen «imposant» al territori sense cap de tipus de planificació i de forma «caòtica». Consideren que només responen als desitjos de les grans energètiques. Les empreses han fragmentat els projectes per poder tramitar-los amb una normativa més laxa, adverteixen. I, a més, el sistema d'informació del govern és de poca transparència.

Iaeden demana la derogació del decret per impulsar les energies alternatives del 2019, la instauració d'una moratòria a tots els projectes aprovats i una planificació energètica del país prioritzant primer l'autoconsum, les petites instal·lacions a terrats i sòls artificialitzats, i en segon lloc promovent els parcs solars i eòlics necessaris per cobrir la demanda.

Ara com ara hi ha sis propostes de parcs eòlics concentrats a la Jonquera, Cantallops, Agullana, Capmany, Darnius i Biure. Dels sis, quatre pertanyen a Endesa (Enel Green Power), dos a Aewindcat i un a Pan. SL, una empresa creada fa deu mesos, filial de l'empresa extremenya Alter Enersun S.A.

De tots els parcs eòlics, el Galatea, a la Jonquera, ha estat aprovada la idoneïtat de l'emplaçament i la resta encara estan en tràmit.

Des d'Iaeden adverteixen que per presentar els projectes s'ha portat a terme una pràctica il·legal reconeguda per la Unió Europea.

Projectes fragmentats

Es tracta de dividir un projecte que té un fort impacte ambiental o que requereix determinada tramitació que es vol salvar. El projecte es fragmenta en parts que són individualment menys impactants i això permet una tramitació amb una legislació més laxa.

En aquest sentit, diu l'entitat, «tant els projectes Galatea, Cronos i Terrades (entre la Jonquera i Capmany) serien en realitat un macroprojecte de 19 molins de 200 m d'altura amb un total de 99MW de capacitat productiva».

El Decret Llei 16/2019 permet només el tràmit de projectes de fins a 50MW i que en cas de ser superior s'ha de tramitar el Ministeri de Transició Ecològica, amb uns tràmits burocràtics més lents i més exigents.

L'entitat es queixa també de canvis en la tramitació dels parcs fotovoltaics que resten transparència.

I respecte al parc marí, al marge dels desaventatges, consideren que hauria de suposar descartar els terra endins.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit