16 de abril de 2021
16.04.2021
Diari de Girona

Localitzen un contenidor explosiu sense càrrega en una cala de Cadaqués

Uns estudiants van alertar la Guàrdia Civil d'un possible artefacte explosiu i s'investiga qui el va abocar al mar

16.04.2021 | 00:13
Localitzen un contenidor explosiu sense càrrega en una cala de Cadaqués
El contenidor explosiu localitzat a Cadaqués.

El Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS) ha localitzat un contenidor explosiu sense càrrega en una cala de Cadaqués.

Uns estudiants van alertar la Guàrdia Civil que havien trobat un possible artefacte explosiu a cala Caials. Els GEAS van submergir-se i va localitzar el que finalment era un contenidor explosiu inactiu. Els agents consideren que feia poc temps que era a l'aigua i que possiblement, va ser llançat al mar des de la costa.

Per aquest motiu, la Guàrdia Civil ha obert una investigació per determinar qui va poder llançar aquest objecte i els motius.

Els fets es van desencadenar el 27 de març quan els GEAS de la Guàrdia Civil van rebre l'avís d'un suposat artefacte explosiu que havien vist un grup d'alumnes d'un curs mediambiental, mentre es trobaven realitzant pràctiques d'aixecament d'esquemes marins a la cala de Caials de Cadaqués. Fins al lloc s'hi van desplaçar els especialistes dels GEAS juntament amb els TEDAX.

Els especialistes en activitats subaquàtiques es van submergir i van confirmar l'aparició del que podria ser un artefacte explosiu, en concret una granada de morter, que es trobava a set metres de profunditat i a cinc de la línia de la costa.

Els submarinistes de la Guàrdia Civil van comprovar que l'objecte, de 28 centímetres d'altura i 81 de diàmetre, no tenia espoleta, ni càrrega explosiva, artificis ni tampoc càrrega de propulsió ni de fragmentació. Per aquest motiu, van determinar que es tractava d'un contenidor inert i no d'un artefacte explosiu.

Per tant, no hi havia cap perill per a la seva manipulació i per això, van embolicar el contenidor amb una manta antifragmentació i posteriorment, el van traslladar a les dependències dels GEAS a l'Estartit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook