29 de abril de 2021
29.04.2021
Diari de Girona

Concentració a Barcelona per frenar els grans projectes d'energies renovables

Plataformes d'arreu de Catalunya reclamaran un nou model de transició energètica

29.04.2021 | 00:08
Concentració a Barcelona per frenar els grans projectes d'energies renovables

L'Associació de Micropobles de Catalunya i la Xarxa per la Sobirania Energètica, juntament amb un gran nombre d'entitats i plataformes d'arreu de Catalunya, convoquen una gran concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona per al diumenge 2 de maig contra el model de transició energètica que entenen que s'està imposant.

L'Alt Empordà és un dels punts on hi ha sobre la taula, parcs eòlics, fotovoltaics i un parc eòlic marí. Les entitats, administracions locals i plataformes demanen un model diferent i rebutgen l'allau de projectes d'energies renovables.

Des de l'Associació de Micropobles posen de manifest que des de l'inici del 2020 s'ha produït una allau de tramitacions de projectes d'energies renovables per instal·lar-se sobre sòl no urbanitzable, la major part dins el terme dels municipis rurals.

Des de la Sectorial d'Energia de l'Associació de Micropobles de Catalunya s'ha estat treballant aquesta qüestió i s'ha recollit el sentir majoritari dels alcaldes i del teixit social, han explicat.

I en aquest sentit, posen de manifest que «hi ha consens entorn de la necessitat d'avançar cap a la descarbonització a través de les energies renovables, però també en que caldria modificar alguns aspectes del model actual de transició energètica» perquè consideren que «únicament posa èmfasi a facilitar la instal·lació de grans centrals de producció de renovables i relega els ajuntaments a un paper molt secundari».

L'objectiu de la concentració és fer visible la protesta social per l'actual model de transició energètica que s'està imposant a Catalunya.

Des de les entitats convocants insisteixen que una vegada més perpetua el model de deixar en mans d'oligopolis energètics els futurs projectes i no posar la transició energètica al servei de la ciutadania.

Això està suposant que prevegin grans instal·lacions d'energies renovables com parcs eòlics arreu del territori sense donar veu als agents locals afectats. A més, «no protegeix el patrimoni natural, cultural i paisatgístic del territori català».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit