La sala tercera del Contenciós Administratiu del TSJC ha tombat la modificació del Pla General (PGOU) que va tirar endavant l’Ajuntament de l’Escala i que permetia incrementar un 20% l’edificabilitat del terreny per a usos hotelers. Donen la raó parcialment a un veí arran de l’ampliació de l’Hotel Nieves Mar que veurà afectat part del projecte. En concret, el tribunal compra quatre dels dotze arguments del denunciant. El lletrat Eduard de Ribot constata que la sentència vincula tots els projectes on es permetien «grans hotels» i que afectaven la primera línia de mar.

Li dona la raó en quatre punts: s’hauria d’haver fet amb un informe preceptiu de costes que no es va fer. També consideren que era necessària una avaluació ambiental del nou planejament, i critiquen que no hi hagi una anàlisi d’alternatives ni un estudi de mobilitat.

La sentència desgrana els quatre punts que donen la raó al veí que va recórrer la decisió de l’Ajuntament i que posteriorment va ratificar la Comissió d’Urbanisme. Respecte l’informe de costes diu que la resolució argumenta que la potestat per saber si la modificació afectava o no a la costa no és de l’Ajuntament sinó de l’Administració de Costes tal i com considerava el veí. Per això, s’hauria d’haver demanat un informe que mai es va sol·licitar.

El tribunal també renya l’Ajuntament perquè considera que la modificació que es va acabar aprovant va «eludir de manera indeguda» el tràmit d’avaluació ambiental estratègica, punt que també va argumentar el recurs del demandant. Finalment, l’escrit dels magistrats també considera que calia una anàlisi d’alternatives i un estudi de mobilitat per poder aprovar la modificació.

L’home va decidir recórrer la modificació del text aprovada per l’Ajuntament primer i per Urbanisme, després. Tot i que només s’accepten quatre punts, obligarà a aturar part del projecte fins que el consistori adeqüi la normativa a la resolució judicial.

L’advocat del veí denunciant ha reconegut que estan «satisfets» i recorden que la modificació aprovada afectava «la primera línia de mar». «Cal tenir en compta que es tracta de zones verdes on s’hi hauria pogut construir o ampliar hotels i càmpings», remarca De Ribot.

El lletrat també ha destacat que el consistori no havia complert «cap dels requisits mínims» i considera que l’Ajuntament i la comissió d’Urbanisme han estat «negligents» amb l’aprovació de la modificació. «És evident que s’havia de complir amb requisits ambientals i més amb un planejament del 1993 que mai havia passat cap mena d’avaluació ambiental», detalla. Finalment, l’advocat va recordar que aquesta sentència vincula tots els projectes i emplaçaments on es permetria aixecar «grans hotels». «N’hi ha fins a cinc que afecten grans pinedes i que amb la modificació feta per l’ajuntament podrien haver canviat el paisatge a primera línia de mar», va constatar.

L’Ajuntament, sense constància

Aquest mitjà es va posar en contacte amb l’Ajuntament que va declinar fer cap tipus de declaració, ja que, asseguren que encara no tenen constància de la sentència, tot i que porta data del passat 25 de novembre. El consistori assegura que no prendrà cap mesura fins haver estudiat la resolució.