Pau, l’osset mosso d’esquadra, s’ha convertit en un símbol de solidaritat. És un peluix que va néixer, a finals del 2018, amb fins benèfics, amb l’objectiu de vendre’l i de donar-lo a malalts i a famílies que pateixen alguna malaltia minoritària i als nens i les nenes que estan ingressats a l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron de Barcelona. Aquests dies, els Amics Solidaris els Almogàvers de l’Empordà el tornen a vendre per recaptar diners que puguin contribuir a la investigació de les malalties minoritàries. El seu preu són 25 euros.

Narcís Planas és un dels mossos d’esquadra que representen l’entitat i és la persona d’enllaç a l’Alt Empordà per adquirir l’osset de joguina amb una clara voluntat solidària. «Un dels objectius d’aquesta iniciativa és poder donar 500 euros a La Lucha de Abril, la campanya que porten a terme uns pares que estan lluitant per la seva filla de 6 anys que pateix una malaltia ultra rara que només té registrats deu casos al món», ha informat Narcís Planas. Es tracta d’una malaltia neuromuscular degenerativa, que s’anomena SPG52 o Paraparèsia Espàstica del Tipus 52.

Els Amics Solidaris els Almogàvers de l’Empordà tenen un segon objectiu amb la campanya solidària i és aquest, que també explica Narcís Planas: «Després de tancar l’exercici de tresoreria volem fer una donació a l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona».

L’associació dels Amics Solidaris els Almogàvers de l’Empordà es va crear el juliol del 2007 per fer accions solidàries, en un primer moment per ajudar a Càritats i a les persones que viuen en una situació de vulnerabilitat. Les persones que integren l’associació són anònimes i, entre elles, n’hi ha tres que conviuen a la seva família amb una malaltia minoritària neurològica i neurodegenerativa.

«Bàsicament, des del 2016 hem centrat la nostra tasca solidària en les malalties minoritàries. El 2016, vam fer una donació d’uns 5.000 euros a dues famílies de l’Hospital de Sant Joan de Déu. El 2017, uns 4.000 euros, a l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron. El 2018, 11.000 euros també per a l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron. El 2019, 1.450 euros per a La Marató de TV3, que estava dedicada a les malalties minoritàries. El 2020, 1.000 euros a la Fundació Hospital de Figueres, i crec que vam ser dels primers que vam iniciar les donacions al nostre hospital», ha assenyalat Narcís Planas.