El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha detectat el virus de la Influença Aviària d’Alta Patogenicitat (IAAP), H5N1, en una cigonya (Ciconia ciconia) trobada morta als Aiguamolls de l’Empordà. S’estan fent visites de control a totes les explotacions avícoles dins un radi de deu quilòmetres. Tot i això, informen que el consum d’aus de corral o d’ous no transmet el virus. És el segon focus d’influença aviària en aus silvestres detectat a Catalunya aquest any.

Les mostres es van analitzar primera al Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA - CReSA) i després al Laboratori Central de Veterinària d’Algete per a la seva confirmació.

Els Serveis Veterinaris Oficials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en coordinació amb el Cos d’Agents Rurals, com a mesura preventiva estan portant a terme les visites de control a totes les explotacions avícoles properes en el radi de deu quilòmetres.

La mesura no implica cap restricció de moviment d’aus vives o els seus productes a les explotacions ubicades dins el radi.

Més vigilància passiva

Els Agents Rurals també han intensificat la vigilància passiva que ja es porta a terme habitualment en aus salvatges a la zona on es va localitzar la cigonya.

La presència del virus al territori suposa un risc que la malaltia pugui afectar les explotacions d’aus de corral. Per aquest motiu la Generalitat, el 12 de gener, va publicar al DOGC una resolució amb mesures sanitàries.

A partir de la publicació d’aquesta resolució de la Generalitat, totes les explotacions avícoles comercials o d’autoconsum i els particulars amb tinença d’aus de corral han d’aplicar una sèrie de mesures per evitar el contacte directe i indirecte de les aus de corral amb aus salvatges per prevenir la introducció de la influença aviària a les explotacions avícoles, la qual cosa suposaria greus repercussions tant en la salut animal com econòmiques per al sector avícola.

Queden prohibit per exemple la utilització d’ocells dels ordres anseriformes (com oques, ànecs, o cignes) i caradriformes com a reclam de caça; la cria d’ànecs i oques amb altres espècies d’aus de corral; la cria d’aus de corral a l’aire lliure -tot i que es pot autoritzar amb algunes mesures-; el subministrament d’aigua a les aus de corral procedent de dipòsits d’aigua on puguin accedir aus silvestres, excepte en el cas d’aigua tractada per garantir la inactivació del virus; i La presència d’aus de corral o un altre tipus d’aus captives en els centres de concentració d’animals.

Des del departament d’Acció Climàtica remarquen el gran paper que té el sector en la seva responsabilitat pel que fa a extremar les condicions de bioseguretat a les explotacions avícoles de tot Catalunya.

Sense perill el consum

Insisteixen, a més, que es pot consumir amb seguretat carn d’origen aviari, ous o productes derivats perquè no hi ha indicis que suggereixin que el virus de la influença aviària pugui ser transmès als humans a través del consum d’aquests productes.

El primer focus es va detectar a Lledia el mes passat amb quatre cignes i una cigonya a Soses.

La influença aviària és una enfermetat causada per un virus. Durant la migració es pot donar el cas d’aus portadores del virus que fan descansos i entren en contacte amb altre aus, aliments, aigua o equips, entre altres elements podent contaminar-los amb material orgànic i propagant el virus.

El primer cas es va detectar en un falcó peregrí a Cantàbria, el 2020.