El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha preparat un pla de mesures antifrau. El document es va presentar al darrer ple de la corporació comarcal i va ser aprovat per unanimitat. Aquest pla té per objectiu establir un seguit de criteris i mecanismes que assegurin que l’administració pública no es pren cap decisió irregular. «Prevenció, detecció, correcció i persecució» són la clau d’aquest document intern de caràcter fiscalitzador.

El vicepresident primer i coordinador del govern, Josep Maria Bernils, ha explica que « la declaració i el pla de mesures se circumscriuen en l’àmbit de l’administració comarcal, però qualsevol ajuntament de l’Alt Empordà les pot incorporar i adaptar al seu àmbit municipal».

El Reglament 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell Europeu, de 12 de febrer de 2021, estableix que les administracions han de tenir aquests processos implantats per poder accedir a les ajudes Next Generation per garantir un bon ús dels recursos provinents de la Unió Europea i assegurar que la utilització d’aquests fons s’ajusta a les finalitats per a les quals han estat assignats. «Per això el Consell Comarcal posarà a disposició el seu pla com a document base a seguir a tots els municipis».

Amb aquest Pla, l’ens comarcal emfatitza la seva política de tolerància zero amb el frau i la corrupció.

En aquest sentit, el text inclou una declaració institucional que, serà presentada en el proper ple, i recull el compromís de mantenir un alt grau de qualitat jurídica, ètica i moral i d’adoptar els principis d’integritat, imparcialitat i honestedat en l’exercici de les seves funcions. El Pla neix com un document dinàmic i flexible, que s’actualitzarà anualment i incorporarà instruccions i normativa que serveixin per perfeccionar les actuacions plantejades en la lluita contra el frau.