La cantant Suu i el presentador de televisió Jordi Hurtado han estat escollits aquest any pel sector anxover i l’Ajuntament de l’Escala com Anxova d’Or i pregoner de la Festa de l’Anxova 2022 que recupera l'activitat amb normalitat, després dels anys marcats per la Covid-19.

La Festa se celebrarà el primer diumenge d'octubre.

El programa començarà amb el pregó i el lliurament de l'Anxova d'Or, a dos quarts d'onze del matí, a la Punta.

Posteriorment, hi haurà la tradicional degustació d'anxoves de l'Escala i la cantada d'havaneres amb el grup Oreig de Mar.

Els pregoner i Anxova d'Or tenen vinculació amb la població. Jordi Hurtado fa molts anys que té casa a l’Escala i hi fa llargues estades. També Suu ha gaudit de l’Escala com a punt d’estiueig i en el seu darrer àlbum s’inclou la cançó "Tu a Menorca i jo a l’Escala".

 "Aquest any podem recuperar totes les activitats amb normalitat i esperem molt bona resposta a una Festa i una Ruta que formen part d'una programació que any a any va allargant la temporada turística", remarca la regidora de Promoció Econòmica i Turisme, Marta Rodeja.

En la mateixa línia s'expressa Enric Fanlo, en representació del sector anxover a la presentació de la Festa de l'Anxova, remarcant que tot i que alguna activitat, com l'entrega de distincions, s'ha pogut fer durant la pandèmia, l'anxovada popular no s'havia pogut fer des del 2019. Fanlo també ha tingut un record per Francesc Moner, Xillu, que va ser un dels iniciadors de la Festa de l'Anxova i va morir recentment.

L'alcalde, Josep Bofill, per la seva banda ha posat de manifest que "és una activitat que forma part del patrimoni cultura i social de l’Escala i és un element promocional del municipi arreu".

Ruta de la Tapa

Un any més es programa també la Ruta de la Tapa de l’Anxova amb la participació de 23 locals que oferiran les seves propostes basades en l’anxova. Aquest any, la ruta comença just abans de la Festa, el 30 de setembre, i es podran tastar les diferents elaboracions fins al 9 d’octubre.

Com és habitual, les persones que facin la ruta poden anar segellant un "passaport” a mesura que van tastant les diferents tapes. Qui ompli tot el passaport podrà votar per la millor tapa i la més original, a més d’entrar en el sorteig d’un àpat al restaurant El Celler de Can Roca. Qui provi nou tapes de fora del nucli antic més dues del nucli, participa al sorteig de 5 vals de 50 euros per gastar als comerços de la Unió de Botiguers i Empresaris Turístics de l’Escala (a consumir abans del 20 de novembre).

També es fa un concurs a Instagram amb les persones que pengin imatges de la ruta de la tapa amb les etiquetes #AnxovadelEscala i #visitlescala. El premi és un lot de productes d’anxova.