La Fundació Salut Empordà ha inaugurat aquest matí un espai d'investigació i formació en salut i social per als professionals sanitaris i el territori. Es tracta de l'Institut de Recerca Glòria Compte que s'ubica a la planta baixa de l'Hospital de Figueres. Les obres per adequar un espai han tingut un cost de 82.000 euros, dels quals 50.000 han estat finançats per Dipsalut, organisme autònom sobre la salut de la Diputació de Girona.

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, que ha assistit a l'acte d'inauguració avui ha qualificat "d’estratègica" l’aposta de Figueres i de la Fundació Salut Empordà per “crear aquest institut i donar-li l’aixopluc en un espai compartit que aglutinarà totes les energies i les capacitats de la comunitat mèdica i assistencial de l’Hospital de Figures i de tot l’àmbit de l’Empordà”.

L'Institut té l'objectiu d'estimular la creació de projectes d'investigació en salut als diferents nivells d'atenció de la Fundació Salut Empordà. També facilitar l'activitat investigadora dels professionals i els residents aportant serveis i recursos; generar un espai generar un espai de coneixement i formatiu obert, dinàmic i permeable a Figueres i al territori; liderar la recerca en salut i social a l’Alt Empordà, i impulsar projectes que afavoreixin la salut i la qualitat de vida de la ciutadania. A més, l’Institut fa una aposta clara per la formació en recerca i potenciar la recerca multidisciplinària.

L’Institut està dirigit pel Doctor Pere Plaja, director de Recerca, Innovació i Desenvolupament de la FSE. També incorpora la figura de coordinació de Recerca, el Doctor Oriol Turró, i compta amb un equip de professionals sanitaris, tècnics en gestió de projectes i experts en metodologia i estadística aplicada a les ciències de la salut i socials. 

Està situat a la planta baixa de l'Hospital en un espai habilitat. S'ha adequat una sala de reunions, una de formació, un despatx de treball, secretaria i diversos despatxos destinats a gestió de recerca i docència. 

L'acte d'inauguració ha tingut lloc aquest matí amb la presència del Conseller de Recerca i UniversitatsMiquel Carreras, gerent de la Regió Sanitària de Girona; Maria Puig, presidenta del Dipsalut, i Agnès Lladó, presidenta del Patronat de la FSE. També hi han assistit familiars i companys de professió de Glòria Compte, atès que el centre porta el seu nom en homenatge a la trajectòria vital i professional d’aquesta pediatra empordanesa compromesa amb els més febles.

Glòria Compte Massachs (Girona, 1953 – Rabós d’Empordà, 2007) va destacar per l’anàlisi del vincle existent entre la situació social de la persona i de la comunitat i el propi estat de salut. També va ser una figura compromesa socialment i ambiental: ferma lluitadora feminista i defensora de la preservació del territori.

Espai de referència en Salut

Agnès Lladó, ha explicat que "amb aquest Institut de Recerca, la ciutat de Figueres esdevindrà un espai de referència en salut i en investigació, posant en valor el potencial que té, a nivell assistencial i professional. Alhora, l'Institut que porta per nom Glòria Compte fa visible i reconeix una dona referent com ella, en homenatge a la seva trajectòria". 

Maria Puig, vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta de Dipsalut, ha remarcat que “des de la Diputació de Girona apostem decididament per la generació i la transferència de coneixement".

Un miler de professionals

La Fundació Salut Empordà compta amb més d’un miler de professionals, dels quals el 75 % són assistencials. En els darrers dos anys, més de 80 han estat vinculats a un projecte de recerca. L’origen de la majoria de projectes ha estat l’interès propi en la recerca clínica per part dels professionals de l’entitat (41 %), essent els professionals residents un dels principals actius, amb el suport del cap d’estudis, el Dr. Armand Grau.

La Fundació disposa de tres unitats docents acreditades (Medicina interna, Obstetrícia i Ginecologia, i Geriatria) i és associada per l’especialitat en Medicina Familiar i Comunitària. Recentment, ha arribat a un acord amb la Universitat de Girona per desenvolupar una unitat docent d’estudis vinculats a ciències de la salut i socials.

A l’Institut és on es consolida INDIKA (www.indikasalut.cat), un espai amb vocació d’observatori que busca afavorir la generació i transmissió de coneixement sobre l’impacte dels determinants socials de la salut a la població de l’Alt Empordà. INDIKA és un projecte conjunt amb la Universitat de Girona, la Diputació de Girona, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i l’Ajuntament de Figueres. Es va iniciar l’any 2018 gràcies als Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT).