El Port de la Selva treballarà per recarregar l'aqüífer afectat per l'entrada d'aigua de mar

El municipi ha posat en marxa la dessalinitzadora que de moment garanteix l'aigua potable i sense excés de clorur

La població espera poder-se connectar a la xarxa en alta del Consorci d'Aigües de la Costa Brava per rebre aigua del pantà de Darnius Boadella

La dessalinitzadora del Port de la Selva.

La dessalinitzadora del Port de la Selva. / Ajuntament del Port de la Selva

Carme Vilà

Carme Vilà

L'Ajuntament del Port de la Selva ha garantit l'aigua potable i sense excés de clorur amb la posada en servei de la dessalinitzadora que tracta l'aigua de l'aqüífer.

El municipi, amb l'empresa gestora del servei d'abastament d'aigua, Agbar es planteja mesures estructurals per poder recarregar l'aquïfer afectat per l'entrada d'aigua de mar.

L'alta demanda de l'estiu ara està garantida amb els 2800 metres cúbics al dia que pot tractar la dessalinitzadora, però en un futur esperen connectar-se a la xarxa en alta del Consorci d'Aigües de la Costa Brava per fer arribar l'aigua del pantà de Darnius Boadella. Actualment en reben els excedents de Llançà que a l'estiu no n'hi ha. El pantà està actualment a poc més del 21% de la seva capacitat.

El municipi demana, tot i tenir l'aigua assegurada, demana prendre mesures d'estalvi per la situació de sequera.

L'equipament de la dessalinitzadora està situat al costat del dipòsit Alt. S'ha posat en servei juntament amb la companyia Agbar, gestora del servei d'abastament d'aigua al municipi.

La instal·lació de la planta ha suposat una inversió de 600.000 euros.

L'Ajuntament es va plantejar la compra i posada en servei de l'equipament per resoldre la salinització i garantir l'aigua potable. El 2018 ja s'havia llogat una dessalinitzadora.

El procés que es fa a la planta consisteix, segons ha informat l'Ajuntament, és la de captar l’aigua procedent dels pous i aplicar-li un tractament d’osmosi inversa per extreure les sals de l’aigua. A més, tal com explica l'alcalde, Josep Maria Cervera, "amb la posada en marxa d’aquesta planta posem fi a l’anomalia que ens generava la presència de clorurs per sobre de la normalitat a l’aigua que subministràvem".

Consum responsable per la sequera

L'Ajuntament del Port de la Selva i Agbar garanteixen que gràcies a la instal·lació de la planta se solucionarà la problemàtica en la qualitat de l'aigua i remarquen que tot i disposar d'aquesta planta és imprescindible que es faci un consum responsable de l'aigua per la greu situació de sequera que afecta Catalunya.

Cervera explica que "ara garantim una aigua d’excel·lent qualitat pel consum, però en cap cas hem resolt el problema de sequera extrema, per això mateix vull recordar a tothom que les restriccions en l’ús d’aquest recurs continuen vigents i cal fer-ne un ús responsable i fomentar-ne l’estalvi"..

Albert Ruart, director d’Agbar Girona ha afegit que "aquesta planta dessalinitzadora és un pas significatiu per assolir la seguretat hídrica i la disponibilitat d'aigua potable per a la població" i que "es tracta d’una solució estratègica, ja que a curt termini no hi havia alternativa per garantir l’aigua potable al municipi".

La dessalinitzadora del Port de la Selva.

La dessalinitzadora del Port de la Selva. / Ajuntament del Port de la Selva

Regenerar l'aqüífer

Però constata que ara "s’hauran de contemplar altres actuacions estructurals, com la connexió a la xarxa en alta del Consorci d’Aigües de la Costa Brava Girona així com la recàrrega de l’aqüífer amb aigua regenerada, fortament malmès per la intrusió salina".

El Port de la Selva s'abasteix dels propis aqüífers. El municipi ha treballat en diversos projectes per garantir aigua i treballar en sistemes d'estalvi. Es va posar en marxa un sistema de regeneració d'aigua per tornar-la al subsol, però topa amb la salinització.

Fa anys van innovar amb un sistema de regeneració d'aigua per tornar-la a aportar al subsol però el problema recurrent de la salinització ho fa des de fa temps inviable.

L'aigua del pantà

També rep aigua dels excedents de Llançà que els arriba des del pantà de Boadella i Darnius. En aquest moment, però, no hi ha excedents.

Per això s'espera en un futur connectar la xarxa al pantà. Les aigües de l'embassament alimenten una part important de poblacions de l'Alt Empordà, entre elles Figueres i en aquest moment es troba en una situació crítica a poc més del 21% de la seva capacitat.