Esquerra Republicana de Catalunya s'ha quedat sense representació a l'Ajuntament de Palamós ni secció local. Els seus dos regidors, Dani Reixach i Miquel Gubert, van presentar ahir la seva renúncia a seguir representant les sigles d'ERC a l'Ajuntament, per la qual cosa es convertiran en regidors no adscrits. També deixen la militància els membres de l'executiva local, alguns militants (en total, una catorzena). Tres membres de la secció local que no eren militants però que hi tenien dret a vot concedit per l'assemblea també pleguen. Reixach va exposar que s'en van per problemes interns amb altres militants locals, als quals va acusar de representar "l'entitat per mera conveniència personal i amb l'única intenció d'ocupar una cadira en el consistori i d'obtenir el poder pel poder de la pròpia secció local, menystenint l'assemblearisme, principi bàsic del partit". L'edil va afegir el fet que la secció local que hi havia fins ara no ha rebut el suport de la direcció comarcal ni la regional, a més que considera que "ERC no és l'eina per treballar per la llibertat del nostre país".

Reixach, que és regidor per ERC a l'Ajuntament de Palamós des del 2007, va exposar que l'actual grup que ha dimitit va entrar a la secció local fa set anys. "Volíem obrir la secció local a la gent, un canvi en la manera de fer, aire fresc", va concloure Reixach. Unes intencions que entén que van quedar avalades amb els resultats de les eleccions municipals del 2011, que són els millors d'Esquerra a Palamós, amb dos representants a l'Ajuntament.

No obstant això, el regidor va lamentar que, des d'aleshores, les persones que havien conformat l'anterior junta local -"els que en el seu moment tenien el poder a la secció local"- els han estat "posant traves, viciant l'aire fresc que portàvem". Entre aquestes persones que acusa, Reixach va parlar d'exregidors, si bé no va voler-ne dir els noms. De les "traves", el ja exrepublicà va concretar que, per exemple, a les eleccions municipals del 2011 van enviar cartes als militants d'Esquerra de Palamós perquè no votessin a la llista republicana o que portaven militants d'altres pobles per "intentar tombar la secció local".

Dins d'aquesta polèmica interna, els membres de la secció local d'ERC que ahir van anunciar la seva baixa de la militància van trobar a faltar el suport de la direcció comarcal del partit (de fet, apunten que ha alimentat l'altre grup) i de la direcció de Girona. Ni tampoc han vist cap pas des de la Federació Nacional.

Dani Reixach va dir que amb el seu company Miquel Gubert "seguirem treballant per Palamós i per la independència dels Països Catalans". Quant a la resta del grup dels dimissionaris, "seguirem de forma unida fins acabar el mandat, quan estarà tot obert ja que enmig hi ha la consulta; aleshores veurem si anem cap a casa o tornem a presentar-nos".

El president regional d'ERC, Josep Maria Rufí, va circumscriure la problemàtica a nivell palamosí i va manifestar que ara toca reorganitzar la secció local i preparar les eleccions municipals del 2015. Sí que va lamentar que els dos regidors no haguessin tornat l'acta ja que s'havien presentat representant ERC. El president comarcal, Jordi Vilà, va manifestar-se en similars termes que Rufí, en el sentit que eren problemes interns.