El jutjat d'instrucció número 3 de la Bisbal d'Empordà ha admès a tràmit la querella que cinc agents de la Policia Local de Palamós i el sindicat CSIF han presentat per la presència d'un programa espia que es va detectar el juny del 2013 en els ordinadors del cos de seguretat municipal. D'aquesta manera, el jutge d'instrucció també obre diligències prèvies. Els querellants estan representats pel lletrat Josep Peña.

No obstant això, l'inici de la investigació judicial del cas encara va per llarg atès que el jutjat d'instrucció ha citat els querellants perquè ratifiquin la seva denúncia el proper 22 de setembre. L'alcaldessa, Teresa Ferrés, una de les denunciades, no ha fet cap valoració d'aquesta admissió a tràmit de la querella.

Les persones denunciades per la querella per la comissió de presumptes delictes són, a més de l'alcaldessa Teresa Ferrés, el regidor de Seguretat Ciutadana, Josep Coll; l'inspector en cap de la Policia Local, José Luis Sancho; i un caporal del cos municipal. Els delictes presumptament comesos que consten en la querella són contra la intimitat, l'omissió del deure de perseguir delictes i d'encobriment.

El programa informàtic espia motiu de la querella és l'Ardamax Keylogger, que es dedica a registrar tota l'activitat dels usuaris que utilitzen els ordinadors en què està instal·lat. L'enregistrament el fa emmagatzemant les tecles premudes pels usuaris. A més, disposa d'un mode ocult perquè l'usuari de l'ordinador no el detecti quan l'utilitza.

El programa espia va ser descobert el 20 de juny del 2013. Segons consta en la querella, se'n va informar el regidor Josep Coll i el cap de la Policia Local. Així mateix, la persona que va alertar-ho va manifestar que s'hauria d'obrir una investigació ja que la policia té accés a moltes dades personals, alhora que recordava que no es poden destruir proves.

Ordinadors formatejats

Malgrat aquest avís, apunta la querella, la matinada del 20 al 21 de juny el caporal denunciat hauria manipulat els ordinadors, suposadament els va formatejar, de manera que el programa espia va ser borrat.

El passat mes d'octubre, l'alcaldessa va manifestar respecte d'aquest assumpte que l'Ajuntament no havia obert cap investigació interna ja que ho havia fet l'agència de Protecció de Dades. No obstant això, aquest procés es troba aturat a l'espera del desenllaç del camí judicial obert pel sindicat CSIF i els agents querellants.