Les Vies Braves són un projecte singular a escala mundial. Són itineraris senyalitzats que van paral·lels als camins de ronda pensats per a la pràctica de la natació en aigües obertes de manera segura. El projecte es va iniciar l'any passat a diversos municipis de la Costa Brava i aquest 2015 incorpora nous itineraris: Portbou, Colera, Cadaqués, l'Estartit (en plena reserva natural de les Illes Medes) i Pals. En total, setze itineraris i més de dinou quilòmetres per recórrer. Amb la voluntat d'obrir el projecte a públics diversos -especialment famílies i perfils menys professionals-, els promotors faran sessions de dinamització perquè els amants del busseig amb tub (o snorkel) també en facin ús.

L'any passat, en la seva primera temporada,, l'experiència -pionera pel format i per la concepció- es va iniciar a vuit municipis de la Costa Brava: Llançà, Roses, l'Escala, Palafrugell (Tamariu i Calella-Llafranc), Platja d'Aro i Sant Feliu de Guíxols i Lloret de Mar. En total, es van habilitar 13,7 quilòmetres per a la pràctica de la natació en aigües obertes.

Les Vies Braves són itineraris abalisats per tal que no hi entrin embarcacions i que van paral·lels als camins de ronda. Estan senyalitzats amb informació de cada tram, també incorporen detalls de la flora i fauna del recorregut i es marquen les sortides d'emergència per si els nedadors volen abandonar abans el recorregut. El seu accés és gratuït i estan pensades tant per a nedadors professionals com també per als aficionats.

Enguany, el projecte s'estén a nous municipis que es volen apuntar a aquesta iniciativa que combina els valors de fomentar la pràctica de l'esport amb els de posar en valor el patrimoni natural del litoral i ser un atractiu turístic més per a la zona. Es tracta de Portbou, Colera, Cadaqués, l'Estartit i Pals. L'impulsor del projecte, el nedador Miquel Sunyer, ha explicat que entre les noves rutes n'hi ha algunes de peculiars com és la de l'Estartit, que discorre en plena reserva marina de les Illes Medes.

En total, doncs, aquest estiu hi haurà disponibles set itineraris nous que amplien fins a dinou els quilòmetres que es poden fer nedant. L'objectiu és arribar al 2016 amb 25 vies a 20 municipis del litoral gironí.

El projecte compta amb la implicació del Patronat de Turisme -per fer-ne la difusió- i amb l'empresa TechnojetSwim, especialitzada en material tècnic d'entrament aquàtic. El seu responsable, Lluís Turon, ha explicat que enguany han iniciat un nou projecte per atraure nous públics i obrir les Vies Braves a persones que no són nedadors especialitzats però que són amants del mar i que acostumen a fer busseig amb tub. "Volem donar-hi una vessant més d'oci", ha assenyalat.

Vies Braves organitzarà sessions de dinamització a les platges dels municipis implicats en el projecte per tal que uns monitors (que hauran rebut formació prèviament) expliquin als usuaris com gaudir de la pràctica de l'snorkel de manera segura. "El projecte va néixer pensat per als nedadors però com que volem que la Costa Brava la pugui gaudir tot tipus de públic hem volgut incorporar la pràctica del busseig amb tub", ha explicat Turon. D'aquesta manera, també, volen que les Vies Braves es converteixin en un reclam turístic més per atraure visitants a aquests municipis