El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter ha organitzat aquest octubre el II Cens de Peixos Indicadors de Canvi Climàtic de les Illes Medes per conèixer a través d'ells a llarg termini com s'està transformant el Mediterrani. L'actuació s'emmarca dins dels projectes de la Comissió Internacional d'Exploració Científica de la Mediterrània (CIESM), dedicada a la investigació marítima i costanera del Mediterrani i dels Observadors del Mar (CSIC).

En concret, pretenen mesurar els canvis i registrar-los, perquè serveixi de memòria i ajudi a comprendre l'abast de la situació. Tres parelles de bussejadors es van submergir el dia 3, entre 5 i 15 metres de profunditat a les Medes, i traçant 4 trajectes en línia recta durant 5 minuts, la metodologia usada internacionalment, van apuntar els peixos que anaven trobant.

El mètode, ideat per l'investigador italià Ernesto Azzurro, que lidera aquest projecte, s'ha batejat com a Visual Census i utilitza 5 peixos mediterranis d'aigües calentes, 2 d'aigües més fredes i 3 del mar Roig (espècies que han entrat al Mediterrani pel Canal de Suez).

Els bussos van veure meros, serrans, salpes, donzelles, serrans i algun peix verd, en canvi no van trobar cap peix lloro, més present al Mediterrani oriental i a les Canàries, ni cap peix conill, ni pipa, tots dos procedents del mar Roig.

Tant l'aspecte i la costa del Mediterrani com la seva biodiversitat estan canviant a gran velocitat per l'acció de l'home i el canvi climàtic global. Això comporta l'entrada d'espècies a través de vaixells comercials i el canal de Suez, la seva acomodació en el medi i la desaparició o augment d'altres per l'augment de la temperatura de l'aigua o la seva acidificació.

El tècnic del parc i organitzador d'aquesta activitat a les Illes Medes, Boris Weitzmann, va explicar que "a causa de l'augment de temperatura, alguns peixos termòfils, als quals agraden les aigües més calents, guanyen terreny, i es queden en trobar bones condicions, en detriment d'altres autòctons que van desapareixent", va afegir.

Espècies invasores

Seria el cas, per exemple del peix verd, que cada cop és més abundant en detriment de la donzella, i segons Weitzmann, tot i que a la costa gironina encara no hi és gaire present, a Balears i a la costa valenciana és una evidència. També seria el cas del peix globus, peix tòxic mortal que al Mediterrani, segons el tècnic del parc, "està assolint unes mesures molt superiors a les del seu lloc d'origen perquè troba molt menjar i no sembla que tingui depredador superior".

Weitzmann va apuntar que al litoral català l'entrada d'aquestes espècies invasores encara no és un problema greu, però va advertir que, per exemple, a Israel, Grècia i Turquia l'entrada del peix conill està eliminant tota la vegetació i, com a conseqüència, altres peixos autòctons. Això implica un gran canvi per a la pesca, ja que aquest tipus de peix, molt abundant i de menor qualitat, és el més capturat pels pescadors d'aquesta zona.

La informació obtinguda en aquest segon cens es podrà comparar amb l'anterior i els futurs, però també amb els censos idèntics que s'estan realitzant en altres parcs naturals del Mediterrani.