Unes 400 persones s´han remullat aquest diumenge a la platja gran de Palamós, al Baix Empordà, en la novena edició d´´El primer bany de l´any´. El bon temps ha acompanyat (feia 16 graus a la vila) i, finalment, els participants - un centenar menys que el 2015- no s´ho han pensat dues vegades i s´han llançat de cap a l´aigua, que estava a 12 graus, entre crits d´alegria, diversió, sorpresa. Alguns d´ells fins i tot han volgut immortalitzar aquest moment utilitzant càmeres o amb els seus telèfons mòbils. La majoria dels participants eren veïns del poble, de les comarques gironines i barcelonines tot i que també s´hi han sumat estrangers - principalment anglesos i francesos- que passen aquests dies festius al municipi. Tots ells han pogut recuperar forces amb un brau calent. Amb aquesta activitat lúdica i gratuïta, Palamós engega la temporada de platges a la Costa Brava.

A les dotze del migdia en punt, els organitzadors d´´El primer bany de l´any´ de Palamós han donat el tret de sortida. Enguany, com a novetat, els primers en sortir corrents cap a l´aigua han estat els membres del Club Natació de Palamós que han aprofitat aquest esdeveniment per presentar-se oficialment. A més, també han ofert informació a tots els interessants i han explicat què s´havia de fer si volien formar part d'aquesta nova entitat.

Abans de remullar-se, però, els participants han pogut exercitar-se i escalfar el cos fent aeròbic a la platja gran de Palamós. Així s´han pogut preparar i quan s´ha tallat la cinta, les 400 persones que hi havia a la sorra no s´ho han pensat dos cops i han sortit disparades, corrents, cap al mar. Llavors tot han estat crits d´alegria, de sorpresa per la fredor de l´aigua que estava a 12 graus i xicles d´infants divertits que han sortit ràpidament del mar buscant les seves tovalloles.

La iniciativa ha aplegat famílies, grups d´amics, menuts i grans. El bon temps ha acompanyat, el sol ha sortit mentre els participants eren a l´aigua. Per això, gran part d´ells han volgut immortalitzar el moment fent-se fotografies amb càmeres o els seus propis telèfons. Mentre el mar estava a 12 graus, a l´exterior la sensació tèrmica era de 16 graus. Una diferència de temperatura que els participants han superat amb somriures i bromes com per exemple el grup format per l´Edu, en Fran, l´Àlex, Felipe, la Maria Àngels i en Marc, del càmping King´s. "Esta molt freda, jo he vist fins i tot pingüins lliscant per aquí, però ho hem superat tal i com ho fem cada any", han explicat.

La mateixa sensació que han comentat dos germans, en Nil i l´Aleix, que feia poques hores que havien arribat dels Estats Units. Tots dos han explicat que s'esperaven l'aigua més freda, que l'han trobat més calenta que l'any passat i que s'ho han passat pipa. "Al principi notava com si em pessiguessin però el millor és la diversió", ha afegit en Nil. "Costa posar-s´hi però un cop hi has entrat et dóna tanta energia que surts com nova", ha explicat la Montserrat, veïna de La Garriga que es mou entre la seva ciutat natal i Palamós. "Ho recomano al 100%", ha subratllat. Per la seva banda, un dels regidors de Palamós, Xavier Lloveras, que també s´ha remullat aquest diumenge, ha assenyalat que es tractava "d´una gran iniciativa que fa poble i turisme".

Gran part dels assistents són grans fidels d´aquesta proposta lúdica. La gran majoria dels participants són veïns de Palamós, de les comarques gironines o barcelonines que passen aquests dies festius de Setmana Santa a la Costa Brava. No obstant això, també s´hi han sumat estrangers - principalment anglesos i francesos- que estaven de visita a la zona.

Alguns dels participants han detallat que s´havien remullat anteriorment (ara fa uns dies), però per gran part d'ells han explicat que aquest diumenge ha estat la primera vegada que es posaven al mar aquest 2016. Tots ells, han pogut recuperar forces amb un brou calent. Els organitzadors han explicat que enguany s´han repartit més litres que el 2015. A més, qui volia, també ha pogut recollir el seu diploma d´assistència.

Desestacionalitzar el turisme

Amb aquesta proposta lúdica gratuïta, l'Ajuntament de Palamós busca desestacionalitzar el turisme, posar en valor les platges i el litoral del municipi i, al mateix temps, dóna el tret de sortida a la temporada de platja del poble i de la Costa Brava. Des del consistori afirmen que a partir d'aquest cap de setmana les principals platges de Palamós ja comptaran amb tots els serveis bàsics en servei com dutxes, passeres o papereres perquè tothom en pugui fer ús. En total, l'activitat d'aquest diumenge ha aplegat més de mig miler de persones a la platja gran de Palamós.