22 de juny de 2016
22.06.2016

ERC-Junts deixa el govern de Torroella i CiU es queda sol amb quatre regidors

Els republicans passen a l'oposició, si bé les dues forces anuncien que parlaran amb els altres grups per pactar

27.06.2016 | 06:35
Jordi Cordon (CiU), a l´esquerra, i Josep Maria Rufí (ERC-Junts) en el ple de maig de les vaquetes · Marc Martí

El grup municipal d'ERC-Junts de Torroella de Montgrí va comunicar ahir al vespre que els quatre regidors abandonen l'equip de govern que des del 27 de juny de l'any passat formava amb CiU, i passen a l'oposició. També va anunciar «la seva voluntat de liderar una alternativa de govern», de manera que ja ha ofert a la resta de grups municipals (UPM, CUP, LEST i COET) «formar amb nosaltres un govern ampli i, alhora, prou divers ideològicament on tothom es pugui sentir ben representat, per assegurar de dur a bon port els projectes troncals del mandat que s'han engegat aquest primera any de mandat i els que portem en el nostre programa electoral». L'aprovació de les vaquetes -a les quals s'oposa ERC-Junts- en la darrera junta de govern amb el vot de qualitat de l'alcalde ha estat el detonant, enmig d'altres raons, ja que ERC-Junts sosté que s'hauria d'haver respectat l'aprovació per ple d'una moció que les rebutjava.

L'equip de govern ja estava en minoria (vuit regidors de 17), i ara es quedarà amb només els quatre regidors convergents, cosa que obliga al batlle, Jordi Cordon, a buscar acords amb la resta de forces si vol mantenir l'alcaldia. El batlle va mostrar certa sorpresa per la decisió del ja exsoci, si bé va manifestar que era una possibilitat que veia arran de les declaracions de Josep Maria Rufí, cap d'ERC-Junts, el dijous passat arran de l'aprovació de les vaquilles per la Festa Major d'aquest any -el republicà va qualificar de «dèficit democràtic» que els convergents aprovessin la celebració de les vaquetes quan el ple de l'Ajuntament va aprovar la moció que declarava Torroella lliure de correbous i va anunciar que ho posaria a consideració de les assemblees dels dos partits que integren la coalició-.

ERC-Junts, en un comunicat, va exposar que, arran de les eleccions municipals de l'any passat, «vam facilitar un govern on l'alcalde fos del partit més votat ja que vam considerar que era el que calia fer un cop constatat el mercadeig a què va ser sotmesa la figura institucional de l'alcaldia» -estava quasi tancat un pacte de CiU, UPM i LEST amb Jordi Colomí com a batlle-.

La voluntat d'executar el seu programa «justificava totalment la nostra presència -d'ERC-Junts- al govern» i el fet que fos en minoria els va fer treballar «per establir ponts de diàleg amb l'oposició per assegurar la governabilitat i l'execució del programa de govern». No obstant això, ERC-Junts acusa directament l'alcalde d'anar «dificultant cada vegada més aquests intents de diàleg amb els altres grups» cosa que repercutia «en el dia a dia i en els projectes troncals», motius pels quals sosté que hi ha hagut «un incompliment del pacte de govern», trencat «de forma unilateral per part de l'alcalde». I, per acabar, li retreu que «ha incomplert deliberadament un acord de ple -el de les vaquetes- per interessos purament partidistes».

Cordon va lamentar la decisió d'ERC-Junts i va responsabilitzar del trencament a l'exsoci. Aquest pacte, va exposar el batlle, era pels quatre anys de mandat, impedia la presentació de cap moció de censura i obligava a arribar a acords en casos de situacions difícils. L'alcalde va negar haver dificultat el diàleg amb l'oposició, sinó que ha treballat amb grups de l'oposició per tenir un govern en majoria i quan «jo hi he anat a parlar, ho he fet en nom del govern, mentre que Rufí només ho feia en nom d'ERC-Junts». Quant a prendre decisions unilaterals, Cordon va citar l'eliminació de la Fira del Còmic, presa per ERC-Junts, i a la qual CiU va cedir dins el que és un pacte de govern, va exposar Cordon.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook