El trencament del govern de Torroella de Montgrí anunciat dimarts al vespre per ERC-Junts ha provocat que tant el partit sortint com Convergència Democràtica hagin mogut fils immediatament. Ahir, l'alcalde Jordi Cordon (CDC) ja es va reunir amb totes les forces que no són els seus exsocis: UPM, CUP, LEST i COET. Per la seva part, ERC-Junts completarà avui aquesta primera ronda de contactes amb l'objectiu de conformar un equip de govern majoritari. Actualment, el govern l'integren únicament els quatre regidors de CDC -fins dimarts, estava en una minoria de vuit regidors enfront dels nou de l'oposició.

Ahir, l'alcalde i els altres tres regidors convergents van oferir una roda de premsa en què Cordon va posar de manifest que li agradaria tenir tancat un nou equip de govern abans del ple de juliol -els plens ordinaris a l'Ajuntament de Torroella són el primer dijous de mes, de manera que queden dues setmanes.

La situació és pràcticament la mateixa que després de les eleccions municipals de l'any passat, però el problema és que ja ha transcorregut un any i que les negociacions es produeixen enmig del mandat. També hi ha elements que poden pesar, com ara que Cordon deixés amb un pam de nas UPM i LEST a darrera hora i no acceptés l'acord pactat que feia a Jordi Colomí (UPM) alcalde. I és que bona part de les possibilitats de formar un govern passen per UPM: per tenir majoria absoluta, ERC-Junts pot formar un tripartit amb aquest partit i COET, LEST o la CUP, o un quadripartit amb aquests tres; CDC té la mateixa opoció del tripartit però no la del quadripartit ja que la CUP ja va descartar l'any passat integrar-se en un govern amb els convergents.

Colomí va explicar que entre dimarts al vespre i ahir al matí va contactar amb tots els partits i que estan pendents de les propostes que ha de rebre de CDC i ERC-Junts. Quant a la petició de l'alcaldia que van fer en les negocacions d'un any enrere, va comentar que això no s'ha parlat i va descartar que els quatre grups que fins ara formàven l'oposició liderin una alternativa perquè l'assemblea de la CUP?ho va rebutjar fa un parell de mesos.

Cordon va manifestar que «buscarem un pacte majoritari i estable» i, sobre la possibilitat de cedir l'alcaldia com fa un any -cosa que va acabar rebutjant-, va afirmar que «no puc dir si l'alcaldia serà motiu de negociació», però que això en tot cas es tractaria en una segona fase -«el més important és formar el govern i, després, ja parlarem del cartipàs». ERC-Junts ja ha manifestat anteriorment el seu rebuig al «mercadeig» de l'alcaldia. LEST?i COET van manifestar ahir que no es tanquen a cap opció.