El Tribunal Suprem (TS) ha donat cop de porta definitiu a l'intent que va fer la Generalitat per legalitzar l'abocador de Vacamorta a través d'un nou pla especial, aprovat el 2011. L'alt tribunal ha desestimat un recurs interposat per l'antiga gestora, Recuperació de Pedreres SL, i ha confirmat allò que en el seu dia ja va sentenciar el Tribunal Superior de Justícia (TSJC): que el pla especial s'havia d'acompanyar d'un estudi d'impacte ambiental que no es va fer. El TS dóna la raó a l'Ajuntament de Cruïlles (Baix Empordà), que va ser qui va demanar als tribunals que tombessin el pla, i obliga Recuperació de Pedreres a pagar les despeses del procés. Com a mínim 4.000 euros, que és el que va costar l'advocat del consistori. La sentència que tanca del tot aquest litigi arriba un any i mig després de la clausura de Vacamorta i enmig de la incògnita sobre què passarà amb els milions de tones de deixalles que encara s'amunteguen al subsòl del paratge.

Nou revés judicial contra l'abocador de Vacamorta, que se suma a les diferents sentències (amb aquesta set, ja) que han dictat tant el TSJC com el Suprem. Aquest cop, la resolució, dictada el passat 29 de juny, porta el segell de l'alt tribunal espanyol.

La sentència del Suprem, que és ferma i no admet recurs, permet tancar del tot un litigi que feia anys que s'arrossegava als tribunals. En aquest cas, el focus de discrepància era el pla especial que la Generalitat va aprovar l'any 2011 amb l'objectiu de donar cobertura legal a l'abocador de Vacamorta.

L'any 2014, el TSJC ja va tombar aquest document. Aleshores, l'alt tribunal català va declarar el pla especial "nul de ple dret" i, per tant, el va invalidar. La sentència va concloure que el document era incomplert, perquè amb abocadors com el de Vacamorta (que cada dia rebia més de 300 tones de deixalles) calia acompanyar el pla amb un informe ambiental complert. Això, però, no es va fer. La Generalitat, simplement, va adjuntar-hi un estudi ambiental de l'any 2003.

Després de conèixer la sentència del TSJC, l'empresa gestora de l'abocador va elevar el cas al Suprem. Recuperació de Pedreres SL va presentar un recurs de cassació que, ara, l'alt tribunal espanyol ha tombat.

L'informe ambiental, necessari

El motiu que el TS esgrimeix a la seva sentència, de fet, és el mateix que en el seu dia ja va posar de relleu el TSJC. Segons recull la sentència, l'estudi ambiental del 2003 no era "admissible" per tirar endavant el pla especial. "L'existència d'un no fa innecessària la tramitació de l'altre", diu el Suprem, en referència a l'informe ambiental que no es va fer.

"La llei disposa que l'avaluació ambiental d'un pla no exclou l'avaluació d'impacte ambiental dels projectes que se'n derivin", precisa el Suprem. A més, l'alt tribunal espanyol recorda que, en el moment en què es va tramitar el pla especial, ja feia vuit anys que s'havia redactat l'estudi ambiental (i que per tant, calia fer-ne un de nou). Un estudi ambiental, el del 2003, que va servir per donar llicència a l'abocador i que, com subratlla el Suprem, "també ha estat anul·lada judicialment".

La sentència del Suprem, doncs, confirma la que en el seu dia ja va dictar el TSJC, i que donava la raó a l'Ajuntament de Cruïlles. A més de desestimar el recurs, l'alt tribunal obliga Recuperació de Pedreres SL a pagar les costes del procés. Unes despeses que, com a mínim, fixa en 4.000 euros (que són els honoraris de l'advocat del consistori).

20 centímetres de terra

Aquesta nova resolució arriba un any i mig després que a l'abocador de Vacamorta ja no s'hi aboquin deixalles, però permet tancar un litigi urbanístic que feia cinc anys que s'arrossegava. Ara, la incògnita es troba en veure què passarà amb els 2,2 milions de tones de deixalles que encara s'amunteguen al subsòl del paratge.

Complint les sentències judicials, la Generalitat va ordenar la clausura de l'abocador al novembre del 2014. El TSJC, però, obliga a treure les escombraries del paratge i a restituir la situació en què es trobava l'any 2000, quan s'hi van començar a llençar deixalles.

El Govern, però, s'oposa a aquesta mesura per motius socials i ambientals. De fet, calcula que caldrien fins a onze anys per treure totes les escombraries i que l'operació costarà més de 150 milions d'euros (MEUR). De moment, les deixalles s'han segellat amb una capa superficial d'uns 20 centímetres de terra.