01 de agost de 2016
01.08.2016

Restauren zones degradades del castell del Montgrí i Santa Caterina

Els treballs s'emmarquen en el conveni entre la Generalitat i l'Obra Social ´la Caixa´ amb un pressupost de 55.000 euros

01.08.2016 | 14:07
Una de les zones malmeses per la freqüentació de visitants que ara es restaurarà

El Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter començarà aquest mes les obres de restauració de les zones erosionades al camí entre Torroella i l´ermita de Santa Caterina passant pel coll de la Creu. La gran afluència de visitants i l´increment del trànsit rodat ha provocat l´erosió dels camins així com el deteriorament parcial de les parets. L´actuació s´emmarca en el conveni signat entre el Departament de Territori i Sostenibilitat i l´Obra Social ´la Caixa´. L´entitat financera aportarà els 55.000 euros de cost de l´obra. Els treballs els executarà una empresa d´inserció social, que hi destinarà quatre persones durant l´estiu i la tardor.

Les obres començaran aquest mes a l´entorn de l´accés per les escales de l´ermita de Santa Caterina amb l´objectiu de "dignificar" l´arribada i millora del bosquet que hi ha a la zona. Un cop arranjat aquest espai, els treballs quedaran suspesos durant el període de més calor fins a la tardor, quan es farà la resta de l´actuació de restauració patrimonial i paisatgística a l´entorn del camí històric del coll de la Creu.

Concretament el que es farà serà consolidar els límits dels trams pavimentats amb empedrat per evitar que es continuïn degradant; es recuperaran les parets seques per salvar desnivells del camí en passos difícils i per definir bé la traça, evitant la dispersió de les persones i també es restauraran les àrees erosionades amb feixes i murs de pedra seca. Finalment, s´hi instal·larà senyalització informativa.

Un indret molt visitat

El Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter inclou la muntanya de Santa Caterina o del castell dins del massís del Montgrí. Es tracta d´una de les parts més visitades del parc natural, ja que s´hi ubica el castell del Montgrí, un excel·lent mirador de les dues comarques empordaneses, i l´ermita de Santa Caterina, element patrimonial de primer ordre juntament amb el castell. El conjunt, propietat de l´Ajuntament de Torroella de Montgrí, és el referent i ànima del massís per als residents dels pobles veïns, i atrau sobretot visitants d´arreu de Catalunya i de França.

Els camins d´accés a la muntanya des de Torroella prenen diferents variants que conflueixen al coll de la Creu i, des d´allà, un puja cap al castell i l´altre baixa cap a la vall de Santa Caterina. Una part del paviment d´aquestes vies és empedrada i molts trams transcorren delimitats per parets de pedra seca.

Durant les darreres dècades del segle XX es va produir un fort increment de trànsit rodat, que va provocar l´erosió dels camins i el deteriorament parcial de les parets. L´increment de visitants dels darrers anys ha agreujat aquesta situació pel fet que el camí s´ha anat desdibuixant i erosionant de forma que han anat apareixent multitud de dreceres que degraden la zona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook