29 de setembre de 2016
29.09.2016

Begur incorpora la recollida porta a porta per 20 euros més a l'any

Es farà als dos nuclis urbans i a Residencial Begur

30.09.2016 | 07:13

L'Ajuntament de Begur ha decidit implementar, de cares a l'any vinent, la recollida selectiva domiciliària porta a porta. El nou sistema de recollida, que ja es fa amb els establiments comercials industrials, comportarà un increment de la taxa dels usuaris domèstics de 20 euros anuals, segons va acordar dimarts, sense cap vot en contra, el ple municipal en aprovar provisionalment les ordenances fiscals del 2017. D'aquesta manera, el preu de la taxa passarà dels 180 euros actuals als 200. L'alcalde, Joan Loureiro, va justificar aquest canvi de model perquè mantenir l'actual, de portar totes les escombraries a l'abocador com a rebuig, comportaria una puja molt més important de la taxa. «Si no ho fem així, i apostem per mantenir l'actual sistema, la puja serà brutal», va manifestar l'alcalde, que va anunciar reunions amb l'oposició i veïns per explicar-ho.

L'increment de la taxa de recollida d'escombraries -un servei que no pot ser deficitari, han concretat fonts municipals- per als usuaris domèstics, de conformitat amb l'estudi econòmic, es concreta en cinc euros trimestrals. D'aquesta manera, la taxa per habitatge, pis i apartament serà de 200 euros anuals. «L'any vinent es penalitzarà la no recollida selectiva amb l'increment del cànon d'abocament de les escombraries, per la qual cosa és millor canviar el sistema», va insistir el mandatari begurenc, que també és conscient que «el futur passa per la recollida selectiva i la sostenibilitat».

El servei de porta a porta es farà als dos nuclis urbans i a Residencial Begur, mentre a la resta d'urbanitzacions la mesura es farà a través de gran àrees d'aportació selectiva. Actualment, la recollida selectiva a Begur, segons fonts del Consell Comarcal del Baix Empordà, és del 18 al 25%. «És molt baix», va sentenciar l'alcalde, que confia que en el primer any de la nova recollida es pugui arribar al 50%.

Ordenances congelades

En general, les ordenances fiscals de Begur de l'any vinent es mantenen congelades. En l'impost de béns immobles (IBI) de naturalesa urbana, el ple va decidir dos tipus de gravamen davant el fet si l'Estat espanyol decideix o no actualitzar els valors cadastrals. Si no s'actualitzen, tot queda igual. Si s'actualitzen, i això vol dir a l'alça, Begur aposta per rebaixar el tipus de gravamen del 0,60 al 0,57 per evitar una puja cadastral. «El nostre compromís com a equip de govern és que l'IBI quedi congelat durant tot el mandat», va afirmar Loureiro.

D'altra banda, s'han incorporat a les ordenances fiscals els conceptes d'exhibició de cartells, rètols i pancartes i la utilització del pavelló municipal, el Mas d'en Pinch i el local polivalent d'Esclanyà.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook