L'Audiència de Girona ha jutjat aquest dimecres l'acusat d'intentar matar el sogre a cops de destral a Palafrugell (Baix Empordà). El processat, Javier Monge, ha reconegut que el 13 de juny del 2014 va aprofitar que el seu sogre estava al garatge, distret carregant una bossa al cotxe, per assestar-li un primer cop destral al cap "per sorpresa". Després, van començar a forcejar fins que un veí va intervenir i va aconseguir arrabassar-li l'arma a l'acusat. El processat estava molest amb el sogre perquè havia aconseguit la custòdia d'una de les seves filles. Com que ha reconegut els fets, fiscalia, acusació particular i defensa han modificat els seus escrits de conclusions i demanen ara una pena de 8 anys de presó per un delicte d'assassinat en grau de temptativa.

L'acusat, veí de Begur, ha admès que cap a dos quarts de vuit va anar fins al garatge del seu sogre, situat al carrer Vilar de Palafrugell. Duia una gorra negra per intentar passar desapercebut i anava armat amb una destral. Mentre la víctima estava distreta carregant una bossa al portaequipatges del vehicle, el processat li va assestar un primer cop amb la destral directament al cap. Javier Monge ha assegurat que "no recorda molt bé" com va anar l'atac però, tot i això, ha reconegut que va ser l'agressor.

La víctima ha explicat al judici que no va tenir cap possibilitat de defensar-se de la primera destralada perquè va ser "per sorpresa". "No em vaig poder defensar de cap manera, pensava que era algú que venia a preguntar-me alguna cosa i no m'esperava que m'ataqués com ho va fer, sense dir ni una sola paraula abans", ha declarat. De fet, en un primer moment ni tan sols va reconèixer que qui se li apropava a l'aparcament era el seu gendre.

Seguidament, l'acusat li va donar un segon cop amb la destral que li va impactar a la mà, que la víctima havia alçat per intentar defensar-se. Hi va haver un tercer impacte a la cama i, aleshores, els dos homes van començar a forcejar. Un veí de l'edifici va veure la baralla. Va pujar a casa seva i va demanar a la seva dona que truqués al 112 perquè li havien assestat "una destralada al cap" a la víctima.

El veí ha relatat que després va tornar a anar al garatge i ja va veure els dos homes ja forcejant amb la destral. "Em vaig apropar a ells, vaig poder agafar la destral per la part del ferro i vaig aconseguir quedar-me amb ella", ha explicat el veí durant el judici. Tan bon punt el va desarmar, l'acusat va fugir corrents.

Com a conseqüència de les ferides, la víctima va patir lesions que van afectar estructures vitals i el van haver d'operar diverses vegades, a la mà i al genoll esquerre. Per curar-se va necessitar 125 dies d'hospitalització i 76 dies de baixa. A més, tal i com ell mateix ha explicat al judici, li han quedat "seqüeles greus" amb deformitat a la mà i coixesa. L'home treballava de paleta i ha detallat que ha hagut de començar un procés d'invalidesa perquè ja no pot fer la seva feina.

El que no ha reconegut l'acusat, però sí ha dit la víctima, és que just després d'assestar-li la primera destralada li va dir "que et creus que et quedaràs amb la meva filla". Per això, fiscalia i acusació particular sostenen que l'acusat va intentar assassinar el seu sogre perquè tenia la custòdia de la seva filla gran, que li havien retirat al processat.

8 anys de presó

La fiscalia demanava inicialment per a Javier Monge -que està en presó provisional des que el van arrestar- una condemna de 9 anys de presó per intent d'homicidi. L'acusació particular, exercida pel lletrat Jordi Colomer, elevava la petició a 14 anys per un assassinat en grau de temptativa amb una circumstància agreujant de parentiu.

Com que l'acusat ha admès els fets, al final del judici el fiscal, l'acusació particular i la defensa han modificat els seus escrits de conclusions. Colomer ha eliminat l'agreujant de parentiu perquè Monge i el sogre feia temps que no tenien relació i ha demanat que el condemnin a 8 anys de presó per l'intent d'assassinat. Tant el fiscal com la defensa s'han adherit a la seva petició.

També demanen que l'acusat no es pugui apropar a la víctima ni comunicar-s'hi durant 15 anys. En concepte de responsabilitat civil, volen que l'indemnitzi amb 15.000 euros per les lesions i les seqüeles físiques. El judici, que s'ha fet a la secció quarta de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per a sentència.