La voluntat de l'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández (PSC), de destituir la regidora de Cultura, Maria Teresa Frigola (CiU), amb la voluntat de substituir-la per un edil socialista, Xavier Rocas, ha provocat que la possibilitat de trencament del govern ressorgeixi amb més força que el mes de gener, quan el batlle va posar en dubte el relleu a l'Alcaldia que PSC i CiU tenen pactat per al darrer any de mandat.

Ara, Fernández al·lega que la regidoria de Cultura necessita «un revulsiu», i que no hi ha millor opció que la del socialista Rocas. El primer tinent d'alcalde i cap de CiU a l'Ajuntament, Albert Gómez (PDECat), retreu al soci que el canvi no s'ha pactat, que la seva formació perdrà una àrea i acusa Fernández de voler provocar la ruptura del govern (integrat pel PSC, CiU i l'Entesa).

El primer episodi de fricció entre Fernández i Gómez el va encetar el batlle a finals de gener quan, després d'una reunió amb el cap d'Unió a les comarques gironines -formació per la qual Gómez es va presentar a les eleccions municipals del 2015-, el socialista va posar sobre la taula la possibilitat de no cedir l'Alcaldia al primer tinent d'alcalde, com recull el pacte de govern. Aleshores, Gómez ja va advertir que si Fernández no deixava clara la seva voluntat de respectar l'acord, els regidors del PDECat sortirien del govern. Uns dies després, els dos protagonistes van afirmar en el ple municipal que tot s'havia arreglat.

O no va ser així, o s'han donat pressa per posar de nou les seves desavinences a la llum pública. O, va manifestar ahir Gómez, tot és cosa de l'alcalde: «Tinc la sensació que hi ha una voluntat expressa de Juli Fernández per trencar el pacte; no creiem que sigui casual».

CiU perd una regidoria

La disputa ara és per la voluntat del batlle de rellevar Frigola de l'àrea de Cultura i posar-hi Xavier Rocas. Fernández va defensar ahir que «s'ha de donar un impuls a l'àrea de Cultura», un dels eixos del seu govern, ja que considera que la regidora actual no respon a les exigències. El batlle va explicar que va proposar al seu soci de govern fer aquest canvi, i que Gómez el va respondre amb el trencament de govern.

En aquest sentit, va manifestar que «no aposto per la posicó més còmoda, sinó per la que és millor per al poble», de manera que manté la seva decisió del canvi de regidora i que, «si una part del govern s'incomoda i vol trencar, que ho digui». A més, va concretar que ja hi ha hagut canvis que han incomplert del pacte, com per exemple que ell assumís la Policia Local, i no hi va haver cap problema.

Gómez va precisar que no és només treure Cultura a la regidora, sinó al grup de CiU, i va afegir que «també convindria un revulsiu a l'Alcaldia». El primer tinent d'alcalde va retreure al batlle que «una remodelació és pactada, però aquest no és el cas» i va manifestar que estaven disposats a parlar del que fos, però que les decisions s'havien de prendre amb l'acord de les parts. En tot cas, va afirmar que «no estem d'acord amb el canvi i, si el fa (el batlle), és que trenca el pacte de govern».