Els alumnes i pares de l’escola Vall-llobrega tallaran aquest divendres a la tarda la carretera C-31 per reclamar al Departament d’Ensenyament la constucció d’una escola d’obra, després de 12 anys en barracons.

La concentració és impulsada per l’AMPA, la direcció del centre i l’Ajuntament, que ha elaborat un informe que posa de manifest el malbaratament energètic d’una escola de barracons, que acull 156 alumnes des de P-3 a sisè de primària.

L’AMPA ha explicat que l’escola està en barracons des que es va construir el 2005. Cinc anys més tard, ha exposat l’associació, es va arribar a licitar i adjudicar la construcció d’un centre nou, però la crisi i les retallades ho van aturar. La manca de recursos i els criteris de priorització són els arguments que Ensenyament ha donat a l’Ajuntament per no desencallar la construcció.

L’AMPA, però, està cansada dels barracons per les mancances estructurals: l’escola ha anat incorporant mòduls en funció de les necessitats, no hi ha espais polivalents i la sala de mestres és de la mida d’un despatx, entre d’altres.

A més, posen de manifest que els barracons no aïllen bé, hi ha problemes de rovell, goteres i pudors. L’associació ha afegit que Ensenyament argumenta la baixa demogràfica al territori per no construir l’escola d’obra, però l’entitat recorda que Vall-llobrega no ha parat de guanyar població en els darrers 15 anys.

Sobrecost de 4.259 euros a l’any

L’estudi elaborat pels serveis tècnics de l’Ajuntament de Vall-llobrega sobre el consum d’energia dels mòduls de l’escola de la localitat ha arribat a la conclusió que si el centre fos un edifici de nova planta, adequat a la normativa vigent del Codi Tècnic de l’Edificació, seria molt més eficient que els mòduls existents, cosa que es traduiria amb un estalvi de consum d’energia estimat en un 43% respecte de l’actual.

Aquest estalvi energètic ha estat xifrat en 16.866 kWh, cosa que en termes econòmics significaria un estalvi -i per tant sobrecost actual dels barracons- de 4.259 euros a l’any i una reducció de les emissions de CO2 de 4,05 tones.

A més, un edifici nou permetria instal·lar-hi sistemes de climatització que funcionessin amb energies renovables, destaca l’informe.