09 de juny de 2018
09.06.2018

Nedada reivindicativa a Pals per reclamar la protecció del corall vermell i la preservació de l'entorn marí

Més de 20 entitats organitzen activitats a diferents punts del litoral català per aquesta causa coincidint amb el Dia Mundial dels Oceans

09.06.2018 | 13:44
Els nedadors que han participat en la nedada reivindicativa per defensar el corall vermell

Nedada reivindicativa aquest dissabte a Pals (Baix Empordà) per reclamar la protecció del corall vermell i la preservació de l'entorn natural. Aquesta és una de les activitats que més de vint entitats i membres de diferents col·lectius han organitzat a diferents punts de Catalunya sota la plataforma 'Vida al corall, vida al mar!'. Reclamen al nou govern espanyol un "canvi de rumb" en la gestió del medi marí i la gestió pesquera per assegurar la recuperació de les espècies. En el cas del corall vermell, demanen que s'anul·lin les dotze llicències atorgades per a l'extracció d'aquesta espècie "emblemàtica i de gran importància ecològica" que està en un estat "crític" a la zona de les aigües interiors de Catalunya tal com recollia un estudi científic. També volen que s'estableixi una veda de l'extracció de corall a tota la costa catalana i que es faci un seguiment exhaustiu de l'estat de les poblacions. Abans de fer una ruta de via brava des de la platja gran de pals s'ha llegit un manifest.

La jornada reivindicativa s'ha fet aquest dissabte coincidint amb el Dia Mundial dels Oceans i reivindicant la seva protecció i conservació. A Pals (Baix Empordà) una desena de persones han nedat des de la platja gran d'aquest municipi tot seguint una ruta de la via brava d'uns 1.500 metres de distància. Les condicions de l'aigua eren bones, amb uns 21 graus de temperatura i el mar en calma.

Abans de fer l'activitat han llegit un manifest de la Plataforma Vida al Corall, vida al mar on han recordat que les alarmes van saltar quan fa dos mesos el Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient va atorgar 12 llicències per a l'atracció i venda de corall vermell en aigües exteriors de Catalunya. La decisió es va prendre després que la Generalitat ja hagués aprovat una moratòria temporal d'aquesta modalitat de pesca durant deu anys en aigües interiors a Catalunya.

"La situació del corall és greu i no s'entén que les dues administracions prenguin decisions contradictòries malgrat haver-hi un estudi científic que així ho alerta", afirma el director de la Fundació Mar, Miquel Ventura, una de les entitats que formen part de la plataforma. Consideren que el més urgent és anul·lar les dotze llicències, que s'apliqui una veda a aigües interiors i exteriors i que es prenguin decisions "coherents" que passin per una gestió sostenible de l'espai. Per Ventura, "l'entorn natural és de tothom i el mateix dret té el coraller de fer-ho de forma sostenible com els que volen observar-lo i gaudir-lo". Abans de prendre decisions, però, cal basar-se en estudis científics. En aquest sentit, també recorden que el corall vermell no està "amenaçat" només a Catalunya sinó que aquesta espècie va ser inclosa a la Llista Vermella de la Mediterrània elaborada per la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) en la categoria d''en perill d'extinció'.

Per altra banda, la plataforma alerta que la problemàtica va molt mes enllà que aquesta espècie en concret com és el canvi climàtic, la sobrepesca o les espècies invasores i que cal que les administracions "facin un canvi de rumb", apostin per una "conservació activa" i destinin recursos a la preservació d'aquest patrimoni. També recorden que sectors estratègics com el turisme depenen directament de la bona gestió i conservació d'aquest entorn.

Des de la plataforma també adverteixen que la societat seguirà mobilitzant-se amb noves actuacions si no hi ha un canvi en les polítiques. A banda de Pals, també s'han fet activitats reivindicatives a altres punts del litoral català com ara Barcelona, Tarragona i Sant Adrià del Besós. Entre les més de vint entitats que formen part de la plataforma hi ha Ecologistes en Acció, FECDAS, Vies Braves i Amics de les Illes Formigues, entre d'altres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook