El parc dels Estanys de Platja d'Aro, ampliat i renovat, podria estar enllestit i obert al públic la pròxima primavera. Així ho va donar a conèixer ahir el regidor d'Urbanisme, Josep Maria Solé, després que s'aprovés el projecte de manera definitiva en el ple municipal celebrat ahir al vespre. «La idea és poder fer adjudicar l'obra al gener per executar-la fins a l'abril i que la gent ja el pugui gaudir la pròxima primavera», va avançar l'edil d'Urbanisme.

Aquesta ampliació té com a objectiu completar l'itinerari didàctic de l'espai i fomentar el creixement de la seva biodiversitat. Per això, l'actuació dotarà l'espai de 2,58 hectàrees de parets de pedra seca i dos hotels d'insectes que tindran una alçària de 2,5 metres. L'ampliació també incorporarà, entre d'altres, una bassa d'aigua temporal, la instal·lació d'una xarxa de reg i la plantació de diferents tipus d'arbrat i arbustos.

El projecte compta amb un pressupost de 189.293,78 euros i, per dissenyar-lo, el consistori va col·laborar amb l'entitat conservacionista local, Grup Natura Sterna.

El passat mes de juny, el regidor d'Urbanisme va explicar a Diari de Girona que l'ampliació del parc a aquesta zona -que té forma triangular- es fa per a la seva utilització cívica, com a espai de passeig i amb detalls que han de millorar-ne la biodiversitat amb els murs de pedra seca i els hotels d'insectes. La connexió del camí que es projecta amb els ja existents de l'altra part del parc es farà a través d'un pont.

Un document de l'àrea de Medi Ambient de la Generalitat explica que l'hotel d'insectes és un objecte creat per acollir i donar refugi a aquests animals, reproduint els seus hàbitats naturals per afavorir-ne la presència. N'hi ha de diferents tipus i, segons els materials que tingui, es promou la presència d'uns insectes o altres.

Així, troncs de fusta o totxanes amb forats plens d'argila i palla afavoreixen la presència d'abelles solitàries; feixos de canyes i bambús són propicis per a abelles solitàries i dípters, com la mosca.

Si s'hi vol allotjar escarbats o marietes, el material adient són branquetes de diferents mides i tipus de fusta; mentre que si s'aposta per tisoretes i aràcnids, la solució són testos capgirats plens de palla o herba seca.

La fusta morta i els trossos d'escorça són ideals per a escarbats i centpeus. Tots poden combinar-se en les diferents cambres.