Sortir de l'escola i poder anar a ballar, a fer esport o simplement, quedar i divertir-se amb els amics són activitats rutinàries que, fins fa poc, eren innaccessibles per una part de la mainada baix-empordanesa. Nens i nenes amb síndrome de Down, amb discapacitats físiques i intel·lectuals, amb Trastorn de l'Espectre Autista o amb malalties minoritàries, després de les classes s'havien de quedar a casa en no existir oci adaptat per a ells.

Un buit que, des de fa sis mesos, omple una entitat palamosina: l'Associació Pots. «Volíem cobrir el dèficit que existeix en el món del lleure destinat a aquests nens i nenes del poble», explica un dels impulsors de l'entitat, Jordi Sansabria qui, juntament amb quatre professionals més i diversos col·laboradors, s'encarreguen de tirar endavant aquest projecte.

Actualment, Pots té una vintena de membres d'entre 5 i 22 anys que, com qualsevol altre menor de la comarca, poden escollir fer natació i esport adaptat o dansa i expressió corporal inclusiva, un o dos dies a la setmana. «El més important per a nosaltres és evitar que els nanos es quedin a casa i oferir-los un espai desvinculat de l'entorn familiar on puguin ser autònoms i fer els primers amics», relata Sansabria, que és llicenciat en Inef i, i des de fa anys treballa de manera exclusiva amb persones amb discapacitat.

De fet, l'embrió de Pots va començar a créixer fa dos anys a l'escola d'Educació Especial Els Àngels, on van iniciar una activitat d'iniciació a l'esport adaptat. «L'experiència va ser molt bona. Teníem 11 nens dels quals 10 no havien pogut fer mai una extraescolar. Per això, la vam voler continuar», recorda el portaveu de l'entitat. Amb aquest objectiu, i després de reunir-se amb un grup de pares i professionals dedicats a la discapacitat, va sorgir l'Associació Pots a Palamós i, de moment, ja compta amb mainada i joves de Sant Antoni, Calonge o la Bisbal, entre altres llocs de la comarca. «Aquest estiu vam fer un casal inclusiu i vam tenir tres nanos de Barcelona que estiuejaven a Palamós», detalla Sansabria. «Estem creixent molt de pressa», afegeix.

Zumba solidària

Potenciar la inclusivitat, per a Pots, és una prioritat. Per això, l'activitat de dansa la fan amb altres menors que assisteixen a l'escola ordinària. «Ballen tots junts perquè el que volem no és barrejar-los, sinó una interacció real entre ells», precisa el portaveu de Pots, que recorda que l'Associació està oberta «a tothom».

Una interacció que van poder demostrar ahir a la tarda, en l'activitat de zumba solidària que van portar a terme al Passeig de Palamós. «El que volíem era que els nens poguessin ballar a l'escenari», diu Sansabria. A més, a través d'aquesta festa, des de l'associació volien donar-se a conèixer i recaptar fons per poder mantenir els costos de l'activitat. Actualment, aquesta entitat es financia amb un 80% de capital privat i el 20% públic. «La idea és aconseguir que els ajuntaments més pròxims ens ajudin», afegeix.

Però, per sobre de tot, el que Pots vol és que és els més petits, amb i sense discapacitats, gaudeixin junts del lleure i l'oci sense sortir de la comarca, però sí, de casa.