El servei de cardiologia de l'hospital de Palamós va realitzar el 6 de novembre passat la seva primera ecografia cardíaca transesofàgica. Es tracta d'una prova de gran utilitat per al diagnòstic de diverses patologies cardíaques. Igual que l'ecografia cardíaca convencional, l'ecocardiografia transesofàgica (ETE) utilitza ones sonores per produir una imatge del cor i veure com funciona. Però a diferència de la convencional, les ones sonores s'envien a través d'un tub que s'introdueix per la boca i la gola, fins a l'esòfag.

Aquest estudi permet veure al detall les dimensions, la forma i el moviment del múscul cardíac i la condició de l'aorta, que és el principal vas sanguini que surt del cor i que alimenta l'organisme. També pot mostrar com funcionen les vàlvules cardíaques i el flux sanguini pel cor. L'ETE també subministra informació sobre les artèries. Aquest estudi sovint es realitza quan no es possible obtenir una imatge clara del cor amb una ecocardiografia convencional. D'altra banda, també és una millora al pacient, que fins ara s'havia de desplaçar fins a Girona per a realitzar aquesta prova.

Amb aquesta prova es completa el conjunt de proves no invasives en cardiologia que es poden realitzar en un hospital comarcal i culmina un procés de renovació del servei de cardiologia de l'Hospital de Palamós, iniciat el 2011. El centre és el segon hospital de la província amb més volum de visites i el que té menor temps de llista d'espera, que actualment és de 25 dies de mitjana, ha informat el propi hospital.

L'equip de cardiologia està integrat per tres cardiòleges: el doctor Moisés Barrantes, que n'és el cap de servei; el doctor Juan Carlos Sevilla i el doctor David Minchola. Tots junts atenen pacients cardiològics ingressats a planta, en consulta ambulatòria i donen suport a la resta de serveis de l'hospital i urgències.

Fins el 2011, el servei realitzava consultes, ecografies cardíaques bàsiques, proves d'esforç i Holter de 24 hores. És precisament aquest any quan es comença a ampliar la cartera de proves i procediments: cardioversions elèctriques programades per al tractament d'arrítmies cardíaques (fibril·lació i flutter auricular) i la prova de la taula basculant, per a l'estudi diagnòstic i pronòstic de pacients amb cardiopatia isquèmica, una de les malalties més prevalents entre les patologies cardiològiques.

El 2012 es va crear la Unitat de Dolor Toràcic, una unitat funcional situada a urgències i on es deriven els pacients amb dolor toràcic agut i sospita de la síndrome coronària aguda, més coneguda com angina de pit. El 2017, es va posar en funcionament la Unitat de Lípids i Risc Cardiovascular per a pacients amb dislipèmies familiars o de difícil control i seguiment.