L'Ajuntament de Palafrugell, governat per ERC i CiU, ha reclamat a la Generalitat de Catalunya que ampliï la veda de l'eriçó de mar en el litoral català i la situï en nou mesos, amb la qual cosa el període de captura començaria al desembre, quan actualment ho fa a l'octubre.

El regidor de Promoció Econòmica, Albert Gómez (CiU), ha explicat que els restaurants que formen part de la campanya anual de consum d'aquest producte en aquesta localitat de la Costa Brava han liderat la proposta per frenar els "símptomes de sobreexplotació".

Els eriçons són de dimensions reduïdes en els últims mesos de l'any, segons aquest consistori, i la seva captura en aquella època repercuteix a la població, que no arriba a la maduresa i impossibilita la seva reproducció.

A més, els restauradors han constatat que el preu que es paga en les llotges és inferior a l'habitual, amb la qual cosa s'incita al consum massiu durant aquest període crític, mentre que la prolongació de la veda fins a desembre ho delimitaria al moment òptim i evitaria l'especulació.

La campanya d'eriçons de mar a Palafrugell comença a mitjan gener, moment en el qual el producte està en el seu millor moment i que coincideix amb l'època en que els restaurants necessiten més accions que dinamitzin la seva activitat.