El municipi de Calonge i Sant Antoni necessita 650 pisos socials en els propers 15 anys. Aquest és el resultat que presenta l'informe que va encarregar l'Ajuntament a una consultora urbanística especialitzada. L'assessorament que va demanar el consistori en matèria de polítiques d'habitatge està enfocat principalment als sectors de la població més jove.

«Actualment tenim 132 habitatges socials, per tant tenim un llarg recorregut fins a arribar als 650», va explicar ahir el regidor de Promoció Econòmica, Arturo Prades. Segons el regidor, l'objectiu dels propers cinc anys és accelerar el procés de desenvolupament de pisos socials per a gent jove. «Volem destinar una partida de 300.000 euros del pressupost a aquesta matèria».

L'Ajuntament constata que l'informe pretén posar solució a una problemàtica i una naturalesa de ciutat concreta: la manca d'habitatge per a joves. En aquest sentit, entre el 2007 i el 2014 uns 500 ciutadans menors de 35 anys van desempadronar-se del municipi. A més, el fet de tractar-se d'un municipi costaner fa que els preus d'habitatge de residència siguin molt alts.

Polítiques d'habitatge

Segons Prades, l'informe de la consultora analitza les guies a seguir per aconseguir més habitatges socials, que passen per quatre línies d'actuació.

La primera consisteix en obtenir convenis publicoprivats per tenir tinences intermèdies de pisos socials.

La segona fa referència a incentius als propietaris de pisos antics i amb dificultats de venda al mercat per transformar-los en vivendes socials.

La tercera proposta de l'informe és la d'introduir ajuts d'emancipació. Actualment, constaten, només existeixen ajuts a joves per a finançar el lloguer, dels quals gaudeixen unes 62 persones. La darrera i última actuació consisteix en el desenvolupament d'habitatge de protecció oficial de venda.

Aquestes polítiques pretenen treballar amb la creació d'oportunitats paral·leles al mercat sense alterar l'actual model turístic i econòmic del municipi, alerta. Un dels altres objectiu de les polítiques d'habitatge plantejades és també el d'atraure població jove a la ciutat.

Els resultats positius de les mesures, asseguren, s'han d'apreciar en els propers anys, provenen d'un parc immobiliari i el consistori ha de trobar la manera d'accedir-hi.