Un projecte de pictoritzar entorns urbans a Castell-Platja d'Aro per integrar persones amb trastorn autista es converteix en pioner a Catalunya. La iniciativa està finançada per La Caixa i l'Ajuntament del municipi i el seu objectiu és adaptar l'entorn i contribuir en l'autonomia de les persones amb el trastorn de l'espectre autista (TEA).

El projecte consisteix a col·locar imatges en forma de pictograma que puguin donar informació sobre establiments i serveis públics a les persones amb autisme, les quals en moltes ocasions no han desenvolupat el llenguatge verbal i s'expressen amb sistemes alternatius de comunicació com poden ser les imatges.

«Implica posar una placa en cada establiment o servei i després fer un seguiment de la implementació amb l'administració municipal i els propietaris», explica la tècnica del projecte Pictoritzo el meu municipi i membre de l'associació Viu l'Autisme, Sara García.

Segons García, «el pictograma ajuda a simplificar la informació» per a les persones que tenen el trastorn i, a més, «també pot beneficiar altres persones que tenen dificultats de comunicació i d'interacció social».

La iniciativa ha rebut el suport del consistori i de l'Associació d'Empresaris de Castell-Platja d'Aro. «L'Ajuntament està disposat a implementar-lo en edificis públics», apunta el primer tinent d'alcalde, Maurici Jiménez, «també ens comprometem a desplegar-lo més enllà de l'Ajuntament fent presentacions a empreses». Jiménez recorda que el consistori col·labora actualment amb l'associació Viu l'Autisme.

De fet, la mateixa associació va fer una presentació del projecte aquest dimarts a l'Ajuntament amb presència de membres de l'equip de govern, representants de La Caixa i de l'Associació d'Empresaris del municipi. L'associació Viu l'Autisme és una entitat sense ànim de lucre de la província de Girona que va néixer el juliol del 2012 de la iniciativa d'un grup de pares i mares amb fills amb TEA. L'associació té la finalitat de promoure la inclusió de les persones amb el trastorn i les seves famílies per tal de garantir la seva igualtat de drets i oportunitats en tots els àmbits de la societat.

Projecte pioner

L'objectiu del projecte, a més, és anar més enllà de l'àmbit municipal i aconseguir la col·laboració del sector privat. Per aquest motiu, s'han mostrat disposats a col·laborar amb l'Associació d'Empresaris del municipi.

Per altra banda, expliquen els organitzadors, es tracta d'un projecte pioner a Catalunya. «No és una iniciativa nostra perquè ja funciona en països com els Estats Units o en alguns llocs de València, però en l'àmbit català seríem els primers», explica García.

De fet, l'associació Viu l'Autisme i l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro van ser un dels impulsors de la càtedra per respecte a l'Autista a la Universitat de Girona (UdG) fa tres anys i en els propers dies presentarà el projecte de Pictoritzo el meu muncipi a Girona.

Segons els organitzadors, una de les principals dificultats de les persones amb TEA és la comunicació i la interacció social, de manera que sovint els resulta complicat expressar les seves necessitats o desitjos. En aquest sentit, el projecte pot ser beneficiós.