Palafrugell serà aquest cap de setmana la capital del vi català en el marc de la 39a edició de la Fira de vins i caves de Catalunya a la Costa Brava. L'esdeveniment es fa del 30 d'agost a l'1 de setembre i es tracta de la fira de vins més antiga del país. Enguany, es tornarà a fer per segon any consecutiu al municipi on va néixer, Palafrugell, concretament a la plaça de Can Mario.

Segons es va dir en la presentació que van fer ahir els organitzadors a la plaça del Vi de Girona un lloc «carregat de simbologia» va apuntar l'alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer la fira comptarà amb les denominacions d'origen del país, una vuitantena de cellers i més de cent referències.

A més, «és una oportunitat per reivindicar la cultura de la indústria surera, un sector que des de Palafrugell es mostra al món amb orgull», va apuntar ahir el sommelier d'El Celler de Can Roca. De fet, a banda del vi, s'oferiran tastets de formatge de quatre varietats de les demarcacions de Tarragona, Lleida i Girona i diferents propostes culturals.

A més, l'acte de presentació va comptar amb la presència de l'alcalde de Palafrugell, que va ressaltar la importància de l'esdeveniment per convertir la localitat en una referència en la indústria del suro i el seu patrimoni recollida al Museu del Suro i de referència del vi expressada en el futur centre d'interpretació del vi que es farà a l'edifici annex, a Cal Ganxó.

Previsió i oferta

«És una oportunitat per tastar els millors vins i caves de Catalunya i amb una gran representació de la DO Empordà», va apuntar la presidenta de la Unió d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme Costa Brava Centre, Bàrbara Hallé. Una opinió que va compartir el director general de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Salvador Puig, que es va referir a les 12 denominacions d'origen

Segons van explicar, tots els visitants podran gaudir de tres concerts del Festival Street Jazz Costa Brava i de l'obertura gratuïta del Museu Can Mario de la Fundació Vila Casas i el Dipòsit Modernista. En aquest sentit, esperen superar els més de 2.000 assistents que van tenir l'any passat.

Obertura al món

L'organització reconeix que el producte està molt pensat per a la gent del territori, però que cada vegada s'obre més als visitants i turistes internacionals que estan de vacances a casa nostra.

La fira l'organitza des del 1981 la Unió d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre i rep el suport i col·laboració de diferents entitats com: l'Ajuntament de Palafrugell, l'empresa pública promotora d'exportacions Prodeca, l'Obra Social "la Caixa" i el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de la Generalitat de Catalunya.