Els treballs de consolidació i restauració de l'església romànica de Santa Maria del Palau, situada al Parc Natural del Montgrí, han posat al descobert la base de l'antic absis semicircular del segle XI i que posteriorment es va substituir per l'actual. Així ho van explicar ahir el responsable de la intervenció, l'arquitecte Josep Maria Fortià, que durant una visita institucional.

Segons va especificar Fortià, els treballs van començar la tardor del 2017 i durant tot aquest temps, a través de les excavacions realitzades, van poder analitzar l'interior de la nau de l'església i espais adjacents. En concret, van actuar en tres grans espais del temple: el nàrtex, la nau principal i l'espai lateral de la sagristia. A la nau principales va rebaixar fins a 70 cm, però a la sagristia el rebaix va arribar fins als 2 metres, ja que s'hi havia anat acumulant una gran quantitat de material, sobretot pedres. Els treballs van posar al descobert, entre altres elements d'interès, un fragment de la pavimentació original de l'edifici, a l'interior de la nau principal; una part de l'enllosat del porxo; restes d'una escala d'accés, d'època més moderna i la fonamentació de l'absis semicircular del Segle XI.

L'actuació ha tingut un cost de 75.000 euros, finançada en un 60% per la Diputació de Girona a través del seu Pla de Monuments. «Els treballs han servit per preservar unes restes d'altíssim valor patrimonial que es trobaven en molt mal estat i en risc de perdre's», va valorar la regidora de patrimoni, Natàlia Navarro durant la visita institucional que es va fer ahir.

La regidora també va avançar que properament s'instal·laran plafons informatius i va precisar que no descarta que l'Ajuntament continuï intervenint al conjunt, en aquest cas promovent, per més endavant, una excavació a l'entorn on se suposa que hi havia hagut el poblament d'època romana.

Per la seva part, l'arquitecte de Fortià Arquitectes va destacar que caldria rejuntar la volta de pedra i recuperar els vestigis de restes de policromia que s'hi han trobat. També va destaca la possibilitat d'obrir l'antiga porta del temple, que dona al sud que s'ha tapat provisionalment amb morter de calç. Per Fortià, també seria molt desitjable excavar i recuperar el nivell original del sector sud, com s'ha fet al nord.

A la visita hi van ser presents: l'alcalde, Jordi Colomí; la regidora de Patrimoni, Natàlia Navarro; el director del Museu de la Mediterrània, Gerard Cruset; el diputat de la Diputació de Girona, Jordi Masquef, i l'arquitecte director de l'obra, Josep Maria Fortià.