Set ajuntaments de la part baixa del Ter gestionen un estudi que contempla l'enfonsament -1,60 metres- del nivell del riu Daró per evitar inundacions com les d'aquesta setmana, mesura justificada en què la cota no ha estat la mateixa durant els últims 150 anys.

Segons explica el responsable tècnic d'una de les entitats que s'ha sumat a la iniciativa, la comunitat de regants de Molí de Pals, l'informe s'ha presentat davant l'Agència Catalana de l'Aigua i el Departament d'Agricultura de la Generalitat.

La proposta, en la qual participen els consistoris de Gualta, Ullastret, Ultramort, Palau-sator, Fontanilles-Llabià, Serra de Daró i Parlavà, passa per enfonsar la cota el Daró des del primer d'aquests municipis fins al riu Ter.

L'argument és que la modificació del curs del Daró que es va dur a terme el 1970 no va ser correcta, segons aquest estudi, que apunta condicionants tècnics i polítics de l'època.

L'obra, segons el tècnic consultat, es considera que tindria un preu poc elevat, inferior a les pèrdues agrícoles a la zona aquest 2020 entre els danys pel pas del temporal Glòria i els d'aquesta setmana, i que disminuiria el risc d'inundacions provocades pel canvi climàtic.

A tall d'exemple, des dels productors de poma agrupats sota la indicació geogràfica protegida Poma de Girona, amb important presència en aquesta àrea, es detalla que han sol·licitat, per primera vegada, permís per a tractaments fungicides des de mitjans aeris, ja que algunes finques estan sota tres metres d'aigua.