04 de juny de 2020
04.06.2020
Diari de Girona

Finalitzen les obres del nou desguàs de la mota de Torroella després de les inundacions del Gloria

L'ACA ha destinat 540.000 euros en aquests treballs

04.06.2020 | 15:39
La visita de les autoritats a la mota del riu Ter amb les obres finalitzades

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha finalitzat les obres de construcció del nou desguàs del rec del Molí, a la mota del Ter a Torroella de Montgrí . Es tracta del punt més afectat durant el temporal Gloria, ja que va desaparèixer la canonada de desguàs del rec. Els treballs van començar el mes de febrer de forma urgent i han suposat una inversió de 540.000 euros. A més de minimitzar el risc d'inundació d'Ullà i del nucli urbà de Torroella de Montgrí, l'actuació ha millorat les condicions hidràuliques de la sortida del rec del Molí. Aquest té una conca d'uns 11 quilòmetres quadrats i drena tota la plana d'Ullà. En cas de desbordament del riu Ter, el rec és el punt per on es buida tota la acumulació de la plana.

A finals del mes de gener el temporal Gloria va causar estralls a les comarques de Girona. Un dels municipis més afectats va ser Torroella de Montgrí (Baix Empordà) on l'augment del cabal del riu Ter va generar destrosses a la mota del municipi. Això va fer que s'inundés una part del nucli urbà, una zona d'horts i també la planta potabilitzadora. Un mes després del temporal, l'ACA començava les obres de reparació de la mota del municipi.

Aquestes obres comptaven amb la construcció d'un nou desguàs del rec del Molí, ja que la corrent va fer desaparèixer la canonada de sortida i també va trencar la canonada principal per a l'abastament d'aigua del municipi i va afectar una altra conducció de la comunitat de regants. El nou desguàs permet augmentar fins a 2,5 vegades la capacitat d'evacuació del rec del Molí.

L'ACA ha invertit més de 540.000 euros en aquest projecte i en la resta de reparacions de la mota. A més de minimitzar el risc d'inundació d'Ullà i del nucli urbà de Torroella de Montgrí, l'actuació ha millorat les condicions hidràuliques de la sortida del rec del Molí. Aquest rec té una conca d'aproximadament 11 quilòmetres quadrats i drena tota la plana d'Ullà. En cas de desbordament del riu Ter, el rec és el punt per on es buida tota l'acumulació de la plana.

En els darrers dies també ha finalitzat la reparació dels esvorancs que hi havia a la mota a l'alçada del pas Pilla i també en altres punts propers a Torroella. L'actuació quedarà del tot enllestida aquesta mateixa setmana i es podrà reobrir el camí de coronació de la mota.

L'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, ha agraït la "celeritat i eficiència amb què s'han executat els treballs", sobretot tenint en compte que les obres no s'han retardat durant la crisi sanitària i un segon temporal que es va produir durant la pandèmia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook