L'aixecament de l'estat d'alarma ha suposat una glopada d'aire per al museu arqueològic i la ciutat ibèrica d'Ullastret (Baix Empordà). Des de que es va restablir la llibertat de circulació, el centre ha rebut un 20% més de visitants respecte a principis de juny, quan va reobrir. La majoria són de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Això ha pal·liat el "cop dur" que ha suposat la pandèmia, que ha impedit les visites de les escoles el mes de maig o l'assistència del públic francès, un dels que més visita aquest conjunt arqueològic. El director del centre, Gabriel de Prado, ha anunciat que durant l'estiu exposaran de manera permanent els cranis enclavats que van trobar a la ciutat ibèrica, per tal d'atraure més públic.

A punt perquè es compleixi el primer mes des de la reobertura, el director de la ciutat ibèrica i del museu arqueològic d'Ullastret, Gabriel de Pardo, es mostra esperançat en què l'estiu tornarà a portar un nombre similar de visitants respecte a l'any passat. De moment, des de que s'ha aixecat l'estat d'alarma, el degoteig de persones que s'han acostat a veure el centre s'ha incrementat de manera considerable.

En concret, s'ha passat del 15% de visites els primers dies, a vora un 40% respecte al juny del 2019. Un increment que fa ser optimista de Prado, que ara espera l'arribada de públic estranger, especialment el de la Catalunya del Nord, que és un dels més habituals.

De fet, un bon estiu serviria per pal·liar el cop dur que ha suposat la pandèmia pel centre. On més s'ha notat ha estat en les escoles que solien omplir el mes de maig. Amb tot, les expectatives "són bones" i donen per fet que els mesos de juliol i agost "incrementarà notablement" el nombre de visitants.

Per promoure l'espai, de Prado ha anunciat que els populars cranis enclavats que van trobar fa anys al jaciment, s'exposaran de manera permanent al museu. "Cal tenir en compte que és una de les peces més importants que tenim", destaca. També està previst que es reprenguin les projeccions audiovisuals a la sala d'entrada, això sí, caldrà fer reserva prèvia, ja que l'espai és limitat i només se'n passarà una cada hora.

Mesures de seguretat

Com en tots els espais, el museu ha hagut de prendre mesures de seguretat per tal d'evitar els contagis per coronavirus. En aquest sentit, s'ha d'entrar amb la mascareta posada, seguir les línies marcades en un sentit únic i mantenir les distàncies de seguretat. De Pardo destaca que la particularitat d'Ullastret, on la part important de la zona visitable és exterior, en fa més fàcil el compliment.

Unes mesures que han hagut de seguir en Joan Nicolás de Sabadell i l'Antoni Martí de Fonteta (Baix Empordà). Nicolás reconeix que "és incòmode" però que caldrà adaptar-se. Explica que ha vingut "de casualitat" i han volgut aturar-se a veure el museu, aprofitant que era el darrer dia de portes obertes.

Martí, per la seva banda, ja ha vingut diverses vegades i considera Ullastret com "una aturada obligatòria", a aquells que visiten l'Empordà. "Aquí es trepitja història i no ens n'adonem", ha conclòs.