La mestra jubilada de Palafrugell investigada per incitació a l'odi contra un guàrdia civil es va acollir ahir al dret a no declarar. El seu nom apareix en una causa que porta un jutjat de Tortosa, i on hi ha sis persones més encausades. Se l'investiga per haver fer un comentari a xarxes socials contra un agent que va participar a les càrregues de l'1-O. «Ens volen fer por i sens dubte no me'n faran pas agafar», va dir ella a la sortida dels jutjats de la Bisbal d'Empordà, on va anar per fer una compareixença telemàtica, i on es van concentrar una cinquantena de persones per donar-li suport. La seva advocada, Montse Vinyets, va destacar que la causa «no té sentit» i va criticar que es faci «un ús barroer» del delicte per «perseguir la dissidència política».

L'origen de la causa és una foto d'un guàrdia civil que es va difondre per xarxes socials després del referèndum. Se l'identificava com un dels agents que havien pres part a les càrregues policials que hi va haver a Sant Carles de la Ràpita i Roquetes durant l'1-O. El guàrdia civil va denunciar la difusió de la imatge i els comentaris que l'acompanyaven, i això va desembocar en una causa que s'ha mantingut secreta durant més de dos anys i que té més de 1.000 folis. El Jutjat d'Instrucció Número 3 de Tortosa ha acabat investigant set persones d'arreu de Catalunya, entre elles, la mestra de Palafrugell, i les ha encausades per un delicte d'incitació a l'odi.

Ahir, el jutjat va prendre declaració als investigats. En el cas de la mestra jubilada, que té 70 anys i mobilitat reduïda, la seva compareixença es va fer per via telemàtica. La dona, Mariona Reig, va anar als jutjats de la Bisbal, on estava citada, acompanyada de la seva advocada i una cinquantena de persones, convocades pel CDR Peix Fregit, que es van concentrar a la porta per donar-li suport. Entre elles, els alcaldes de Palafrugell i la Bisbal i l'alcaldessa de Mont-ras.

La seva advocada va explicar que han decidit no declarar per fer palès que «és un absolut contrasentit que avui dia encara s'incoïn diligències per delictes d'odi quan la persona afectada és un membre dels cossos i forces de seguretat de l'Estat».