La plataforma ecologista Salvem Solius denuncia que l’abocador del municipi treballa «a ple rendiment», tot i que fa més d’un any que hi ha una sentència ferma que obliga a tancar-lo. Els veïns asseguren que les olors «són molt molestes» i exigeixen que es clausuri i es restauri, tal com obliga la resolució judicial. L’advocat de l’entitat, Xavier Soy, assegura que la instal·lació opera «il·legalment», ja que «no té títol administratiu». Soy explica que de moment ja han instat el TSJC a l’execució forçosa de la sentència, perquè el consorci que el gestiona no va complir amb el termini de tancar-lo en 30 dies. Des de l’ens reconeixen que l’operador està actuant sense llicència, però diuen que se n’està tramitant una de nova.

La situació provoca que es mantingui activa la lluita dels veïns de Solius per tancar definitivament l’abocador, després de 50 anys. Semblava que ho havien aconseguir amb la sentència ferma de la sala del Contenciós Administratiu del TSJC que així ho va ordenar el juliol de l’any passat, donant un mes de termini per a la clausura, però la realitat és ben diferent: Solius continua revent deixalles.

L’advocat de Salvem Solius, Xavier Soy, adverteix que el gestor de l’abocador està operant «sense cap títol administratiu» i, per tant, de manera irregular. «La sentència és molt clara i diu que ha de cessar l’activitat del complex, perquè no té títol com correspondria», assenyala Soy.

Impacte de les aigües residuals

Soy explica que de moment ja han instat el TSJC a l’execució forçosa de la sentència, perquè el consorci que el gestiona no va complir amb el termini de tancar-lo en 30 dies. Soy adverteix que com a conseqüència d’aquesta situació «no s’està controlant res» i per tant «no se sap» quin impacte hi ha, per exemple, en relació amb les aigües residuals que es deixen anar a l’abocador.

L’advocat lamenta que des del consorci no han donat una «postura oficial» envers el problema, més enllà de tirar «pilotes fora» quan els veïns els pregunten per què no tanquen la instal·lació. «Sabem que no es pot clausurar d’un dia per l’altre, però cessar l’activitat sí que es pot fer», argumenta Soy.

Per tot plegat, el lletrat assenyala que ja han instat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a iniciar un procediment d’execució forçosa de la sentència. «Ara mateix estem esperant resposta. Aquesta és la via que ens queda perquè es tanqui l’abocador, ja que el consorci no ho ha fet», remarca.

A més, els veïns denuncien que les pudors que surten de la instal·lació «són molt molestes», especialment a la nit. «Surts a fora a caminar o a fer el que sigui i notes una pudor molt agre que és molt molesta», assenyala Carina Peracaula, veïna i membre de Salvem Solius.

La portaveu de l’entitat ecologista, Natàlia Tubella, denuncia a més que l’abocador no només es limita a gestionar les escombraries dels municipis que conformen el consorci, sinó també la d’altres, com Palafrugell o Cassà de la Selva.

Tubella recorda que porten «més de 50 anys» amb un abocador que ha estat declarat il·legal per la Justícia i que es troba al costat d’un espai natural i a tocar del Ridaura. Cal tenir en compte que hi ha dues sentències desfavorables més contra l’abocador, si bé encara es poden recórrer.

El consorci es defensa

Des del consorci que gestiona l’abocador reconeixen que la sentència és ferma i que l’actual operador treballa sense llicència ambiental, però deixen clar que n’estan tramitant una de nova que s’ajusti als requeriments de la Justícia. En aquest sentit, el president de l’ens, David Parron, explica que van demanar al jutge una inexecució de la sentència perquè no era viable fer-la en els 30 dies que reclamava.

Parron també explica que, en cas que el tribunal obligui a tancar l’abocador, els digui com ho han de fer sense provocar «un perjudici superior» als ciutadans dels pobles que tiren les escombraries a Solius. En aquest sentit, el president del consorci recorda que seria l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) la perjudicada perquè hauria de reubicar les deixalles que ara van a Solius en altres abocadors.