La fira agrícola i ramadera de Sant Andreu de Torroella de Montgrí ocupa el lloc més destacat en el calendari firal català, ja que es tracta d’una de les mostres més antigues amb més de 600 anys d’història. Durant tot un cap de setmana, concretament els dies 27 i 28 de novembre Torroella es convertirà en la capital agrícola i ramadera amb desenes d’activitats que inclouran el seu famós concurs de gossos d’atura que una vegada més es farà en memòria de Jordi Muxach i Pagès i també la seva recordada Coloma.

El programa conté activitats per a tots els públics i la majoria es faran al recinte firal, al nucli de Torroella i al voltant de l’Espai Ter. En el programa oficial, el regidor de fires de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, Genís Pigem es mostra molt satisfet perquè «després d’un any d’interrupció forçada al 2020, els carrers, les places, els passejos i la zona firal a l’entorn de l’Espai Ter tornaran a acollir parades, estands, mostres i activitats per al gaudi de tot el públic local i visitant». La fira manté la seva essència pel que fa a l’activitat agrícola i ramadera i el públic podrà admirar per exemple una exposició de maquinària agrícola de diferents èpoques relacionada amb el cultiu del blat. També es podrà contemplar durant aquests dies de la mostra una exposició d’antics carruatges que s’utilitzaven fa més de cent anys a Catalunya. Un dels actes destacats és també la fira del record que s’ha titulat en aquesta edició «Salut i medicina, abans del nostre temps». El regidor de fires vol agrair públicament «una vegada més, la col·laboració de particulars i entitats locals que fan de la nostra fira una fira per a tothom».

Durant els dies 27 i 28 de novembre la fira acull el mercat de Sant Andreu, el mercat d’artesania, la mostra de vehicles nous i de segona mà, l’exposició de maquinària agrícola, l’espai amb animals de granja, la mostra de diferents races de cavall, el mercat ecològic Món Empordà, la mostra d’entitats i l’exposició del campionat de Catalunya de coloms de raça.

Un capítol especial mereix el concurs de gossos d’atura que arriba a la seva XXIX edició batejada com a Memorial Jordi Muxach i Pagès-Premi Coloma. És considerat el campionat de campions. Ja ho diuen els mateixos organitzadors. És un dels actes «més esperats. Cada any aplega un públic molt nombrós provinent d’arreu de Catalunya. El de Torroella de Montgrí és un dels concursos de més reputació, ja que es tracta d’un campionat de campions». El concurs es farà el diumenge 28 de novembre, a partir de les 11 del matí, a l’aparcament de l’Espai Ter.

Segons els organitzadors de la fira, el concurs es convertirà un cop més «en una mostra d’aquest antic mestratge amb la participació de pastors que compten amb un palmarès excepcional».