Palamós va acollir ahir la tradicional festa de Sant Antoni Abat amb sardanes i la benedicció dels animals. Després d’un 2021 sense poder-se celebrar, enguany l’Ajuntament i l’Agrupació Sardanista Costa Brava han impulsat de nou aquesta jornada al Passeig del Mar del municipi.

Els actes van començar amb la primera ballada de sardanes de l’any, dedicada al mestre i compositor sardanista de Calonge Ricard Viladesau, que va anar a càrrec de la Cobla Baix Empordà. Tal com va explicar l’Ajuntament, tot el programa va voler girar al voltant del seu llegat. Posteriorment, va tenir lloc la benedicció per part del rector de la parròquia de Santa Maria de Palamós, el mossèn Pere Narbón.

Segons la regidora de cultura del municipi, Núria Botellé, la festa va ser «molt il·lusionant» perquè hi van assistir moltes famílies amb els seus animals i molts sardanistes van poder reprendre les ballades, ja que fins ara les sardanes només es podien escoltar a causa de les restriccions pel Covid.

Un centenar d’animals

«Calculem que hi havia més d’un centenar d’animals. Han vingut molts gossos, però també hem vist ponis, ovelles...», va explicar Botellé. «Hem donat uns 150 pans», va afegir la regidora de Cultura, fent referència al «Pa de Sant Antoni», que es sol donar als amos dels animals que participen de la benedicció, ja que, tal com explica el consistori, la creença diu que aquest és un aliment protector d’epidèmies i maleficis del dimoni.

Per acabar, Botellé va celebrar que el dia acompanyés en el que és una «celebració típica i arrelada als Països Catalans».