L’Audiència Nacional jutjarà aquest dijous Abdedaim C., veí de Palafrugell, per un presumpte delicte d’enaltiment del terrorisme a través del seu perfil a la xarxa social Facebook, on era seguidor de pàgines gihadistes i «revelava» aquesta ideologia en diverses publicacions. En alguns casos, deixava anar missatges velats sobre els atemptats terroristes de l’agost del 2017 a Barcelona i Cambrils, a Tarragona.

En el seu escrit de conclusions provisionals, la Fiscalia de l’Audiència sol·licita tres anys i fins a 4.800 euros de multa, el tancament dels seus perfils a la xarxa social i quatre anys de llibertat vigilada després de complir la pena de presó.

Segons assenyala el Ministeri Públic, l’acusat ha demostrat amb les seves publicacions a través de Facebook una «creixent identificació amb els grups que, a cada moment, manifestaven més violència i radicalitat en les seves accions dins del moviment gihadista global».

«El material al qual ha accedit, ha difós amb comentaris i emmagatzemat ha estat elaborat per productores de Daesh amb la finalitat propagandística d’estendre el seu discurs radical i captar adeptes en la causa», determina la Fiscalia en el seu escrit d’acusació.

Investigació dels Mossos

Agents dels Mossos d’Esquadra van tenir coneixement del seu perfil personal a la xarxa i, amb autorització judicial, van fer tasques encobertes des l’any 2020 per tal de comprovar-ne la conducta.

Coincidint amb l’atemptat terrorista de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost de l’any 2017, hores després dels fets Abdedaim C. va fer el següent comentari al seu perfil de Facebook, segons la Fiscalia de l’Audiència Nacional: «Que la pau i la misericòrdia estiguin amb vosaltres, germans de la Unicitat», i va compartir una imatge on es podia llegir: «Aquell que busqui la trobada amb Déu, Déu voldrà trobar-se amb ell». Durant els mesos següents, va fer altres afirmacions de les mateixes característiques.

Un altre cas a Alacant

L’Audiència Nacional, precisament, també jutja avui dilluns un altre jove de vint-i-un anys detingut el 2020 a Sant Vicenç de Raspeig, a Alacant, i acusat d’assumir «voluntàriament» la ideologia gihadista del Daesh fins al punt d’«integrar-se a l’organització terrorista» i participar en una xarxa internacional de finançament.

La secció primera del Penal serà l’encarregada d’enjudiciar l’acusat, que respon a les inicials A.E.K., i a qui la Fiscalia acusa d’un delicte d’integració en organització terrorista i d’un altre de finançament del terrorisme, i demana per a ell quinze anys de presó.

Tot i això, en el cas que el tribunal no comparteixi la seva tesi, sol·licita subsidiàriament condemnes més reduïdes per autoadoctrinament i autoensinistrament més finançament del terrorisme (deu anys) o enaltiment i finançament del terrorisme (vuit anys i mig), segons el seu escrit de conclusions provisionals.

Difusió a través de videojocs

L’acusat va ser detingut l’estiu del 2020 en el marc d’una operació conjunta de la Guàrdia Civil i l’FBI després d’una investigació que apuntava que el jove estava presumptament difonent propaganda del Daesh a través de plataformes de videojocs a Internet.

A més, el ministeri públic sosté que l’acusat «va participar en una xarxa internacional de caràcter econòmic» per canalitzar fons per tal d’«assegurar la continuïtat» del Daesh.